ABD yönetimi, Patriot satışına ilişkin son teklifi geçen ayın ortasında yapmıştı. Daha önceki satış tekliflerinde Patriot füze sistemlerinin Türkiye’ye teslim edilmesi için en az iki yıllık bir süreden bahsediliyordu. Ankara’nın bunu reddetmesi üzerine Washington yönetimi, teslim tarihini geri çekmiş, halen elindeki bazı füze sistemlerini, satışın gerçekleşmesi halinde Türkiye’ye iletebileceğini bildirmişti.

[old_news_related_template title="Çavuşoğlu'ndan Patriot açıklaması: Daha fazlasına ihtiyacımız var" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yürütülen Patriot görüşmelerine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, 'S-400'leri aldık ama daha fazlasına ihtiyacımız var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/cavusoglu-japonya1_6582886_16_9_1547721265.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/cavusoglundan-patriot-aciklamasi-daha-fazlasina-ihtiyacimiz-var-3164137/"]

Sözcü’ye bilgi veren yetkililer, ABD’nin teslim tarihini geri çekerek ve fiyatı da düşürerek yaptığı son teklifin içinde teknoloji transferinin yer almadığını, bu nedenle de Ankara tarafından kabul görmediğini ilettiler. Ancak yetkililer, ABD’nin teklifi daha iyi koşullara çekmesi halinde, yeniden görüşmeler için kapıyı da kapatmadılar.

[old_news_related_template title="Türk yetkililerden Patriot savunma sistemi açıklaması" desc="Reuters'ta yer alan haber göre Türk yetkililer ABD'nin Patriot savunma sistemi satışını onaylaması değerlendirdi. Habere göre Türk yetkililer, 'ABD'nin Patriot kararını takip ediyoruz ancak Rusya'dan S-400 satın alma planımız değişmedi' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/patriot-reuters_16_9_1545237899.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/son-dakika-turk-yetkililerden-patriot-savunma-sistemi-aciklamasi-2805555/"]

ANKARA S-400’LERİ ALIRSA, ABD YAPTIRIMI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

Amerikalı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada, Türkiye'nin Rusya’dan S-400 satın alımını tamamlaması ve füzelerin teslim edilmesi halinde, Türkiye’ye Amerikan yaptırımı uygulanabileceğini ifade etmişlerdi. Rusya ise, S-400’lerin ilk bölümünün yaz aylarında Türkiye’ye tesliminin başlayabileceğini açıklamıştı.