Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı. ABD Başkanı Trump “Venezuela'daki durumu çok yakından takip ediyorum. ABD Venezuela halkının ve özgürlüğünün yanındadır” açıklaması yaptı.



Venezuela’da, kendini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido paylaştığı bir videoda başkent Caracas'ta bir grup askerle beraber, halka askeri kuvvetleri destekleme çağrısında bulundu.

 

“SON EVRE”


Videoda ABD destekli Guaido, sokağa çıkan askerlere “Venezuella'nın anayasasını korumak için hareket etmelerini” söylüyor. Guaido, "Şimdi zamanıdır. Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve onlar Venezuella halkının desteğine güveniyor" ifadelerini kullanıyor. Guaido, "Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirme planının son evresinin başladığını" savunuyor.



Guaido, söz konusu videoyu kendi Twitter hesabından da paylaştı. Guaido'nun bu hamlesi, bugün yapılması beklenen hükümet karşıtı yürüyüşten önce geldi. 1 Mayıs'ta yapılacak yürüyüş için Guiado, "Venezuella tarihinin en büyük yürüyüşü olacak" yorumunu yapıyordu.

Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmiş, ABD dahil 50’den fazla ülke onu tanımıştı.

YANINDA LOPEZ DE BULUNUYOR


Guaido'nun açıklama yaptığı videoda, 2014'teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmekle suçlanan ve Yüksek Mahkeme tarafından 14 yıl hapse mahkum edilen muhalif lider Leopoldo Lopez'in de yer aldığı görüldü. Lopez, Guaido'yu destekleyen bir grup asker tarafından serbest bırakıldığını açıkladı.


RODRIGUEZ: HÜKÜMET HAİNLERE KARŞI KOYUYOR


Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter hesabında, sağ görüşlü muhaliflerle çalışan vatan haini askerlerin küçük bir darbe girişiminin bastırılmaya çalışıldığı paylaşımını yaptı. Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

Cabello, darbe girişiminde bulunan askerlerin toplandığı La Carlota hava üssüne müdahale edilmediğini de sözlerine ekledi.

 

Bazı bölgelerde çatışmalar yaşandığı belirtildi. Guaido'yu destekleyen askerler kollarına mavi bant takıyorlar.

Uluslararası haber ajansları da darbe girişiminde bulunan askerlerin ve onlara destek veren halktan bir kesimin olduğu kalabalığa karşı biber gazıyla müdahale edildiğini duyurdu.


GUAİDO DESTEKÇİLERİNDEN ASKERE GÖZALTI


Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve darbe girişimi başlatan Juan Guaido destekçileri Francisco Fajardo karayolunda bir grup askeri etkisiz hala getirerek gözaltına aldı.

Venezuela’da darbe girişimi başlatan Juan Guaido destekçisi askerlerin Francisco Fajardo karayolunda bir grup askeri etkisiz hale getirerek gözaltına alındığı ifade ediliyor. Ayrıca Karakas'taki La Carlota Hava Üssü yakınlarında silah seslerinin duyulduğu belirtiliyor. Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde yoldan geçen tankın durdurularak içerisinde askerlerin silah zoruyla indirilip gözaltına alındığı görülüyor.

"ORDU MADURO'NUN YANINDADIR"


Venezuella Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Padrino, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.



Padrino ayrıca, ülkedeki tüm askerlerin "normal olarak" kışla ve askeri üslerde olduğunu ve olağandışı bir gelişme gözlemlenmediğini vurguladı.

Venezuela Ankara Büyükelçisi Jose Bracho, darbe girişiminin Kolombiya destekli bir grup asker tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye'nin Caracas Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Venezuela'da durumun sakin olduğunu, kontrolün orduda olduğunu aktardı.


DARBECİ GENERAL GÖZALTINA ALINDI İDDİASI


Şili Dışişleri Bakanı Roberto Ampuero, Venezuela’da muhalif lider Leopoldo Lopez, Şili Büyükelçiliği’ne sığındığını duyurdu.

Ampuero, sosyal medya hesabından Leopoldo Lopez'in, eşi ve kızıyla birlikte Şili'nin Karakas'taki Büyükelçilik konutunda olduğunu açıkladı.

Ampuero, mesajında "Lilian Tintori ve kızı, Caracas'taki diplomatik misyonumuza konuk olarak girdiler. Birkaç dakika önce eşi Leopoldo Lopez de ailesine katıldı. Şili, Venezuelalı demokratlarla olan bağlılığını yineledi." ifadesini kullandı.


VENEZUELA SAVUNMA BAKANI: DARBEYE KATILAN ASKERLER KANDIRILDI


Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, yaptığı basın açıklamasında, “Darbeye katılan askerler kandırıldı. Küçük bir grubun silah ve askeri araç çalarak başlattığı bir darbe” dedi.

Yerel medya, Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez’in basın açıklamasında, “Silahlı küçük askeri bir grubun darbe teşebbüsünü kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Darbeye katılan askerlerin yüzde 80’i kandırılmıştır. Ordunun ileri gelen komutanları demokrasiye sadıktır” dediği belirtilirken; tüm komutanların askeri üslerinde oldukları ve Başkan Nicolas Maduro’nun emrinin altında oldukları belirtildi.

MADURO: ASKERİ LİDERLERLE GÖRÜŞTÜM TAM BAĞLILIK GÖSTERDİLER


Devlet Başkanı Nicolas Maduro da askeri liderlerle görüştüğünü belirterek, "Bana tam bağlılık gösterdiler" dedi.


KÜBA VE BOLİVYA: VENEZUELA HALKININ YANINDAYIZ


Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız." ifadelerini kullandı.

Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.


İSPANYA: BİR DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ


İspanya ise her ne kadar Juan Guaido'yu ülkenin devlet başkanı olarak tanısa da herhangi bir darbeye karşı olduklarını dile getirdi. Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, sorunun seçimlerle çözülmesi gerektiğine inandıklarını belirtti ve Venezuella'nın "kan gölüne dönebileceği" uyarısında bulundu.

RUSYA'DAN 'VENEZUELA' ÇAĞRISI: ŞİDDETTEN VAZGEÇİN


Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Venezuela´daki radikal muhalefetin yeniden çatışma yöntemine başvurduğunu belirtilerek, "Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Kan dökülmesinden ve düzensizlikten kaçınmak önemlidir" ifadelerini kullandı.



Açıklamada, "Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Kan dökülmesinden ve düzensizlikten kaçınmak önemlidir. Venezuela'nın karşılaştığı sorunların ön şartsız ve sorumlu bir müzakere süreci ile çözülmesi gerekiyor. Her türlü işlem, yalnızca anayasaya uygun olarak ve tahrip edici dış müdahale olmaksızın, yasal alan çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Vatandaşlar iç anlaşmazlıklarını siyasi ve medeni yollarla kendileri çözmesi gerekir. Ülkenin diyalog yoluyla istikrara kavuşmasını desteklemek için en yakın komşular da dahil olmak üzere uluslararası topluluğun tüm üyelerine çağrıda bulunuyoruz" denildi.



Açıklamada ayrıca Venezuela'daki olayların objektif olarak ele alınmasının son derece önemli olduğu belirtilerek, basın kurumlarının yalan haberlere itibar etmemesi ve Venezuela´da gerilimi arttırmak isteyen partizan siyasi güçlerinin itaatkâr aracına dönüşmemesi gerektiği vurgulandı.

İNGİLTERE: MADURO REJİMİ SONA ERMELİ


İngiltere Başbakanı Theresa May de Guadio'yu başkan olarak tanıdıklarını vurguladı ve "Bizim odağımız krizin barışçıl çözümü ve Venezuella demokrasisinin yeniden tesis edilmesidir. Venezuella halkı daha iyi bir geleceği hak ediyor, yeterince çektiler, Maduro rejimi sona ermeli" ifadelerini kullandı.


TRUMP'TAN DESTEK MESAJI


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donlad Trump, sosyal medya hesabından, Venezuela´da darbe girişimine destek mesajı yayınladı.

Juan Guaido´nun kendisini geçici devlet başkanı ilan ettiği andan bu yana sürekli destek açıklamaları yapan Trump, ülkedeki darbe girişimi karşısında bir kez daha Guaido ve destekçileri lehine mesaj paylaştı.

Trump sosyal medya hesabından, "Venezuela´daki gelişmeleri çok yakından takip ediyorum. Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela halkı ve özgürlüklerinin yanında!" mesajını yayınladı.


BOLTON: BU BİR DARBE GİRİŞİMİ DEĞİL


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela’da yakın zamanda bir yönetim değişikliği umduklarını belirterek, “Bir süredir Maduro’dan sonraki gün yapacaklarımız konusunda planlama yapıyoruz.” dedi.

Bolton, Venezuela’daki gelişmelere ilişkin Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Venezuela’daki olayları "oldukça ciddi" şeklinde nitelendiren Bolton, “Başkan (Donald Trump) ve danışmanları bu olayları dakika dakika takip ediyorlar.” ifadesini kullandı.

Son üç aydır muhalefetle konuşan Venezuelalı bazı yetkililerin verdikleri vaatleri yerine getirmeleri çağrısında bulunan Bolton “Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Yüksek Mahkeme Başyargıcı Maikel Moreno ve Devlet Başkanlığı Muhafız Birliği Komutanı Ivan Raphael Hernandez Dala, bunların hepsi Nicolas Maduro’nun gitmesi gerektiği konusunda mutabıklar; bugün öğleden sonra onlar harekete geçmeliler veya bu akşam geri kalan askerleri de geçici başkanın yanına çekmeliler.” dedi.


BOLTON, KÜBA VE RUSYA'YA YÜKLENDİ


Küba ve Rusya’nın bugünkü olaylarda Maduro’yu ayakta tuttuğu yönünde iddialar bulunduğunu belirten Bolton, “Tam da bu yüzden Venezuela’nın dış güçler değil de Venezuela halkı tarafından yönetilmesi gerekiyor ve bizim de baktığımız budur.” dedi.

Rusya’ya Venezuela’daki olaylara karışmama çağrısı yapan Bolton şöyle konuştu:

“Bir süredir Maduro’dan sonraki gün yapacaklarımız konusunda planlama yapıyoruz. Aslında bu perşembe veya cuma (Beyaz Saray'da) bir brifing almayı düşünüyorduk, onu erkene alabiliriz. Guaido hükümeti devraldığında Venezuela ekonomisini Maduro’nun gömdüğü çukurdan çıkarması için onun yönetimine yapacağımız yardımlar bizim aklımızda. Bu planlarımız devam ediyor ve belki bunları hızlandırabiliriz çünkü olaylar hızlı gelişiyor.”

Caracas’ta yarın (1 Mayıs) için büyük bir protesto hazırlığının yapılmış olduğunu ancak şartların halkın bugün (dün) sokağa çıkmasına yol açtığını belirten Bolton, Venezuela ordusunun Maduro yönetimine sadık olmadığını ancak ülkede bulunan 20-25 bin civarındaki Kübalı askerin korkusundan dolayı Maduro’dan desteğini çekmediğini iddia etti.



Venezuela’daki durumu “oldukça hassas” olarak niteleyen Bolton, “Bu, uzun süredir biriken bir şey. Bu çaba başarısız olursa, Venezuela halkı çok az muhtemel alternatifin bulunduğu bir diktatörlüğün içinde batacak.” değerlendirmesini yaptı.

Trump’ın Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido’ya barışçıl bir iktidarın devredilmesini desteklediğini savunan Bolton, “Yeterli sayıda önemli isim rejimden ayrılıp muhalefete katılırsa bunun için halen bir ihtimal var.” dedi.

BOLTON: BU BİR DARBE GİRİŞİMİ DEĞİL


Venezuela’ya yönelik askeri bir seçeneğin masada olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Bolton, ABD’nin iktidar değişiminin barışçıl yollarla olmasını desteklediğini ancak "tüm seçeneklerin masada olduğunu" belirtti.

Bolton, “Bu bir darbe girişimi değildir. Juan Guaido’yu Venezuela’nın meşru devlet başkanı olarak tanıyoruz. ABD Başkanının Savunma Bakanına emir vermesi nasıl ki bir darbe değil ise bu da Juan Guaido’nun Venezuela ordusunun komuta etmeye çalışmasıdır ve bir darbe değildir.” dedi.

Ülkedeki ekonomik duruma da değinen Bolton, “Maduro ne kadar erken giderse Venezuela halkı için adalet ve gerçek ekonomik büyüme söz konusu olabilir.” ifadelerini kullandı.

Maduro yönetiminin darbecilere ateş açması durumunda ABD’nin müdahale edip etmeyeceğine yönelik bir soruya Bolton, “Daha önce de Maduro ve ona destek verenlerin sivillere karşı güç kullanmasının büyük bir hata olacağını ortaya koyduk.” dedi.

Bolton, Venezuela vatandaşlarına neden koruma statüsü vermediklerine ilişkin, “Bu konu şu anda inceleme altında. Tabii umudumuz en yakın zamanda Caracas’ta bir rejim değişikliğidir ki Venezuela halkı geri dönüp ülkelerini tekrar inşa etsin.” açıklamasını yaptı.


TÜRKİYE’DEN İLK TEPKİ


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı yapılan darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, demokratik olmayan yöntemlerle iktidar değişiminin karşısında olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu "Demokratik olmayan yöntemlerle meşru hükümetleri değiştirme girişimlerine karşıyız. Ülkedeki sorunların diyalog ile çözümünden yanayız. Venezuela halkının daima yanındayız. Haberlerden endişe duyuyoruz" dedi.

Venezuela'da endini geçici devlet başkanı ilan eden ve muhalif kanadın lideri haline gelen eski Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ordunun tamamını hükümete karşı ayaklanmaya davet etmişti. Guaido, "Bu yağmanın sonunun başlangıcı" demişti.


ERDOĞAN'DAN SANDIK MESAJI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela'daki darbe girişimine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Halkın egemen olduğu, Başkanının seçimle iş başına geldiği Venezuela'ya postmodern bir koloni valisi atama gayreti içinde olanlar bilmelidir ki, bir ülkenin nasıl yönetileceği ancak demokratik seçimlerle belirlenebilir. Demokrasilerde sandık esastır. Darbelerle mücadele etmiş, darbelerin yarattığı olumsuz sonuçları yaşamış bir ülke olarak Venezuela'daki darbe girişimini kınıyoruz. Tüm dünya Venezuela'da halkın demokratik tercihlerine saygı duymak zorundadır."

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: SEÇİLMİŞ İDARECİLERDEN YANAYIZ


Venezuela'daki darbe girişimine değinen Çelik, "Demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ABD'nin, bir başka ülkeye devlet başkanı ataması şeklindeki büyük bir yanlışla karşı karşıyayız. Hiçbir devlet, başka bir devlete atama yoluyla devlet başkanı seçemez. Bir askeri unsurun milletine yapacağı en büyük ihanet, darbe girişiminde bulunmasıdır. Biz, ülkelerin anayasalarından yanayız, seçilmiş idarecilerinden yanayız ve her türlü darbeye karşıyız" ifadelerini kullandı.

AJANSLAR