Brezilya'da aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yemin ederek göreve başlamasının ardından hükümet idari kadrolarda "temizlik" operasyonu başlattı. Farklı bakanlıkların koordinasyonundan sorumlu olan Devlet Bakanı Onyx Lorenzoni ilk bakanlar kurulu toplantısının ardından hükümetin ideolojik çizgisini paylaşmayan bakanlık görevlilerinin işten çıkarılacağını ve hükümetin "Brezilya'da temizlik yapacağını" duyurdu.

Hükümetin kararı sol partilerin taraftarlarını ve özellikle de 2003 ile 2016 yılları arasında iktidar olan muhalefetteki İşçi Partisi'ni hedef alıyor.

Devlet Bakanı Lorenzoni bakanlıkların "sosyalist ve komünist fikirlerden" arındırılacağını söyledi. Devlet Başkanı Bolsonaro'nun yakın çevresinden olan ve bakanlıklar arası koordinasyondan sorumlu olan Onyx Lorenzoni "bakanlıklarda farklı düşünce tarzını ve siyasi sitemi temsil edenleri çalıştırmanın anlamı olmadığını" belirtti.

ABD'YE ÜS MESAJI

Devlet Bakanlığı'nda çalışan 300 görevlinin işine son veren Lorenzoni "ideolojik oryantasyon araştırmasından sonra bakanlıktan uzaklaştırılanlardan bazılarının eski görevlerine dönebileceklerini" duyurdu. Brezilya Devlet Bakanı aynı prosedürün diğer bakanlıklarda da uygulanabileceğini belirtti. Kamu görevine uygunluk testinden geçen bakanlık çalışanları bu uygulamadan etkilenmeyecek.

Brezilya ABD ile de ilişkileri geliştirmeyi de planlıyor. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ülkede Amerikan askeri üssü kurulmasıyla ilgili olarak, "dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ilerde konuyu görüşmelerinin mümkün olduğunu" söyledi.