ABD'nin İran'a uyguladığı ambargo ile ilgili olarak muafiyet tartışmasında yeni bir gelişme yaşandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, "İran'a yönelik yaptırımlardan bir süre daha muaf tutulmayı bekliyoruz" açıklamasının ardından Beyaz Saray'dan yeni bir açıklama geldi.


Trump, İran'a uygulanan yaptırımlarla ilgili Mayıs ayında bitecek muafiyeti uzatmayacağını açıkladı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Trump'ın 2 Mayıs'ta bitecek İran muafiyetlerini uzatmama kararı aldığı ifade edildi. Beyaz Saray, bu kararın arkasında İran'ın petrol ihracatını sıfırlayarak Tahran yönetiminin esas gelir kaynağını kesmek olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray ayrıca ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin "İran petrolünün piyasadan tamamıyla çıkarılmasının ardından küresel talebin karşılandığından emin olmak için zamanında harekete geçme konusunda anlaştığını" da duyurdu.

Bugün ABD basınında yer alan haberlerde, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan'a verilen muafiyetin 2 Mayıs'tan sonra yenilenmeyeceği iddiaları ortaya atılmıştı. Bu 8 ülke İran'a yönelik yaptırımlardan muaf tutuluyordu.