YKS ek tercihleri ile üniversite kapısını aralamak isteyen öğrenciler sonuçların ÖSYM tarafından açıklanmasını bekliyor. Herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar boş kontenjanlar duyurulduktan sonra ek tercihlerini yapmışlardı. Şimdi sırada ÖSYM tarafından açıklanması beklenen 2019 YKS ek tercih sonuçları var. Binlerce aday merak ediyor: 2019 YKS ek tercih sonuçları ne zaman açıklanır? İşte son gelişmeler...

EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULUYOR?

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

EK YERLEŞTİRME PROSEDÜRÜ NASIL İŞLİYOR?

Yerleştirmede adaylar, yükseköğretim programlarına, ilgili yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM'ce yerleştirilir. Tablo 6A ve 6B ortaöğretimdeki alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen lisans programlarını; Tablo 6C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların ek puanları ile yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir. Adayların ek puanlarıyla yerleştirilecekleri yükseköğretim programları öğrenebilmeleri için Tablo 6A, 6B.1 ve 6C'de kendi alanlarını bulmaları ve bu alanların altındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gerekmektedir.

EK YERLEŞTİRMEDE TERCİHLERİN YAPILMASI İLE İLGİLİ KURALLAR

1. 2019-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2019-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

2. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo-3'teki ön lisans programları ile Tablo 4'teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir.

Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.

3. 2019-YKS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.

4. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

[old_news_related_template title="DGS ek yerleştirme tercih tarihleri belli oldu mu?" desc="DGS yerleştirme sonuçlarının ardından tercih yapan 163 bin adaydan 84 bin kişi kontenjan verilen dört yıllık programlara yerleşti. Henüz bir yere yerleşemeyen öğrenciler ise DGS ek yerleştirme tercih tarihlerini araştırmaya başladı. DGS sonuçlarına göre istedikleri üniversiteye yerleşemeyenler ÖSYM'den DGS ek tercih kılavuzunu bekliyor. Peki, DGS ek tercihler ne zaman alınacak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/05/iecrop/yds-basvuru_16_9_1550729718_16_9_1563427114_16_9_1567581323_16_9_1567666548.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/dgs-ek-yerlestirme-tercih-tarihleri-belli-oldu-mu-dgsde-30-bin-kontenjan-bos-kaldi-5317992/"]