KYK borçları birçok kişinin ekonomik anlamda sıkıntılar çekmesine neden oluyor. Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan Berat Albayrak, KYK borcu çalışması yapıldığını ifade etti. Bir süre sonra Recep Tayyip Erdoğan'da KYK borçları hakkında açıklamalarda bulundu. Peki KYK borçları hakkında çalışmalar yapılıyor mu, KYK borçları nasıl ertelenir? İşte merak edilenler…

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Hükümetin çalışmalarının sonucunda KYK borçları silinecek mi yoksa başka bir yöntem mi izlenecek belli olacak. Gençler çalışma hakkında detayları merak ederken önemli bir açıklama daha geldi.

Erdoğan, “Kredi olayı farklı. Krediyi her müracaat eden alıyor ama daha sonra ödemek üzere alıyor. Burs konusunda ödeme sorunu yok. Beklentinizi biliyorum tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki kredi olayı kalkacaktır. Sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı da ona göre inşallah atacağız.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre ise geçen ekim ayında 217 bin kişiye KYK borcundan dolayı e-haciz yapıldığını açıklamıştı.

KYK borçları silinecek mi? KYK borcu erteleme nasıl yapılır?

KYK BORÇ ERTELEMESİ NASIL YAPILIR?

KYK bursunun geri ödemesinin belirtilen tarihlere ve düzene göre yapılmaması durumunda yasal işlem başlatılabilir. KYK borçlarının gecikme durumunda ise kredi üzerine faiz eklenir.

Öğrenim hayatında KYK’nin (Kredi Yurtlar Kurumu) katkı kredisi veya öğrenim kredisinden faydalananlar geri ödeme işlemiyle ilgili soru işaretleri yaşıyor. Sorgulama işlemi için e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapmanız ve ‘Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ hizmetleri arasından KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama’yı seçmeniz gerekmektedir.

e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen öğrenim ve katkı kredisi borç sorgulama işlemleri daha sonra sayfa aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresine yönlendiriliyor. GİB’in içerisinde bulunan “internet vergi dairesi” adresinden sorgulama işlemleri yapılabildiği gibi geri ödemeler de gerçekleştirilebiliyor.

İkinci adımda ise, “Borç Erteleme Talep Türü”nü seçmeniz gerekmektedir. Bunun için;

• İşsizlik Sebebiyle
• Askerlik Sebebiyle
• Yüksek Lisans/ Doktora Sebebiyle seçeneklerinden birini işaretlemeniz ve “İleri” düğmesini tıklamanız gerekmektedir.