Öğrenciler bekledikleri sonuçlara kavuşmalarının ardından LGS için tercih heyecanı başladı. MEB çalışma takvimine göre 1 Temmuz'da başlayan LGS tercihleri 12 Temmuz 2019 tarihinde sona erecek. Öğrenciler toplam üç ayrı alanda 15 okul tercih edebilecek. Peki LGS tercihleri nasıl yapılacak? Nelere dikkat edilmeli?

LGS TERCİH İŞLEMLERİNDE SON 4 GÜN

Merkezi Yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ve mahalli yerleştirme için 01 Temmuz'da başlayan tercih süreci 12 Temmuz Cuma günü sona eriyor.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, LGS tercihleri için son 4 gün kaldığını belirterek dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı;

LGS TERCİH KILAVUZU 

E OKUL 2019 LGS TABAN PUANLARI VE YÜZDELİK DİLİMLERİ İÇİN TIKLA

2019 MEB LGS TERCİH ROBOTU

E-OKUL VBS GİRİŞ EKRANI

DOĞRU TERCİH YAPABİLMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Doğru tercih yapabilmek için sırasıyla;

- MEB e-okuldan yerel yerleştirme ile girebileceğiniz okulların hangileri olduğunun listesini çıkarınız.
- Aynı şekilde e-okuldaki tercih robotundan yüzdelik diliminize denk veya biraz daha geride olan, girme ihtimalinizin en yüksek olduğu okulu 3.tercihiniz olarak belirleyiniz. İşlemin devamında kendinizi garantiye almak için daha alt yüzdelik diliminden alternatifli iki okul, daha üst yüzdelik diliminden alternatifli 2 okul belirleyiniz.
- Üçüncü işlem olarak belirlediğiniz okulları bugün veya yarın gezerek tercih listenizle ilgili son kararınızı veriniz.
- Son işlem olarak mezun olduğunuz okula giderek okul yöneticilerinizin tercih listenizi e-okula işlemelerini sağlayınız ve tercih listenizin çıktısını alınız.

12 Temmuz tarihine kadar tercih işleminde bulunmayan öğrencilerin kayıtları açık liseye düşecektir.
Yerleştirme sonuçları 22 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak, 29 Temmuz'da yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvuruları alınmaya başlanacak.



LGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Yerleştirme İşlemleri;

- Önce merkezi yerleştirme işlemleri yapılacak. Merkezi yerleştirme tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşen öğrenciler için yerel yerleştirme veya pansiyonlu okul yerleştirmesi yapılmayacaktır.
- Merkezi yerleştirme ile bir okula yerleşemeyen öğrenciler, önce yerel yerleştirme tercihlerine yerleştirilmeye çalışılacaktır. Yerel yerleştirme ile bir okula yerleşemeyen öğrenciler varsa pansiyonla okul tercihlerine yerleştirilmeye çalışılacak yoksa açık liseye düşeceklerdir.

Kimler Yerleştirmeye Esas Nakil Başvurusunda Bulunabilir.

- Hiçbir tercihine yerleşemeyen adaylar. Bu adayların hem yerel yerleştirme hem merkezi yerleştirme hem de pansiyonlu okullar için tercih yapabileceklerdir.
- Merkezi yerleştirme ile bir okula yerleşmiş olan öğrenciler yeniden merkezi yerleştirme tercihi yapabilirler. Yeni tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen adayların kayıtları daha önce yerleştirildikleri okulda devam eder.
- Yerel yerleştirmeyle bir okula yerleşen öğrenciler merkezi yerleştirme için başvuruda bulunabilirler, yerleşemezlerse kayıtları daha önce yerleştirildikleri okulda kalır.



LGS TERCİHLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, 1 Temmuz'da başlayacak tercih dönemine kadar dikkat etmeniz gereken noktaları maddeler halinde sıraladı; Bilinçli kariyer hedefinize hizmet eden bir tercih listesi oluşturabilmek için;

-MEB Talim ve Terbiye Kurulunun sayfasından seçeceğiniz okul türünün 9.sınıftan 12.sınıfa kadar haftalık ders dağılım çizelgesini inceleyiniz.

-Seçmeyi düşündüğünüz okulda alacağınız eğitimin sizin kariyer hedefinize uygun olup olmadığını araştırınız.

-Örneğin; Tercih listesinde Fen Liselerine yer verecek öğrencilerin üniversitede sayısal alanlardan (Matematik, Fen Bilimleri, Teknoloji ve Mühendislik ve Sağlık Bilimleri) birini seçmeye kesin kararlı olmaları gerekir.

Bu öğrencilerin üniversiteye Eşit Ağırlık, Sözel veya Dil alanlarından birinden hazırlanmaları okulda uygulanan haftalık ders dağılım çizelgesi nedeniyle mümkün olmayacaktır.

-Aynı şekilde Sosyal Bilimler Lisesini tercih edecek öğrencilerinde Eşit Ağırlık ve Sözel alanlar dışında bir alana yönelmeleri mümkün olmayacaktır.

-Fen Liselerini veya Sosyal Bilimler Liselerini tercih edecek öğrenciler daha sonra üniversiteye hazırlanacakları alanı değiştirmek isterlerse en geç 10.sınıfın sonuna kadar okul türü değişikliği yapmak zorunda kalacaklardır.

-Anadolu Liselerinin haftalık ders dağılım çizelgesini incelediğinizde 9.ve 10.sınıflarda tüm akademik lise türlerinde ortak olan programların Anadolu Liseleri 1.ve 12.sınıflarında öğrencilerin istediği alana yönelik ders seçme şansına sahip olduğu dolayısıyla henüz kesin olarak kariyer hedefini belirlememiş öğrenciler için daha avantajlı olduğu görülecektir.

-Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini seçerek öğrencilerin de seçecekleri okulun okul ortamını mutlaka görmeleri, okuldan verilen eğitimle ve mezunların nerelerde iş bulabildiği ile ilgili bilgi almalarını öneriyorum.