Üniversite puanları, YKS sonuçları ardından adayların merak araştırdığı konuların başında geliyor. Üniversite puanları ve kontenjanlarının yer aldığı kılavuz geçtiğimiz ay ÖSYM'nin internet adresinde ön bilgi vermek amacıyla erişime açılmıştı. 2018 yılının kontenjan listeleri tercih yapacak öğrenciler için rehber olabilir. Haberimizin içerisindeki linkten İstanbul dahil tüm illerdeki üniversite puanlarını ve kontenjanlarını öğrenebilirsiniz. 3 farklı oturumda gerçekleştirilen YKS'de adaylar merkezi yerleştirme ya da yetenek sınavı ile yerleştirilebilecek.

YKS SONUÇLARI SORGULAMA SAYFASI

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. Ayrıca YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ancak bu yayınlanan kılavuz ön bilgilendirme amacı taşıyor.

ÜNİVERSİTE KONTENJAN KILAVUZU

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI TABLO – 3

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI TABLO – 4

YKS KONTENJAN KILAVUZU YENİDEN YAYINLANACAK

Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.” denildi.

[old_news_related_template title="YKS tercih robotu YÖK Atlas erişime açıldı!" desc="YKS YÖK Atlas tercih robotu üniversite tercihi yapacak öğrencilerin işini büyük oranda kolaylaştıracak. YKS'den aldıkları puana ve sıralamaya göre tercih robotu bilgilerini kullanacak olan adaylar, YÖK Atlas'ın derlediği verilerden yararlanıyor. YÖK Atlas, son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı sağlıyor. İşte YÖK Atlas tercih robotu ve tercih dönemi detayları…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/17/iecrop/universitede-ders-secimi-2_16_9_1563355862.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/2019-yok-atlas-universite-tercih-sayfasi-yks-tercih-robotu-yok-atlasta-nelere-ulasilir-5234738/"]

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

Adayların, ÖSYM’nin yayınladığı “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU”nu internet sitesinden indirmeleri ve incelemeleri gerekiyor. Tüm işlemler, 600’den fazla sayfası olan bu kılavuzda anlatılıyor.
Üniversiteye yerleşmek için adayların önünde iki seçenek var:

1. Merkezi Yerleştirme için tercih yapmak ve ÖSYM’ye göndermek.
2. Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek için ilgili üniversitelere bireysel başvuru yapmak.



YETENEK SINAVI İLE YERLEŞMEK

Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek isteyen adaylar, üniversitelerin ve gidecekleri fakültenin duyuru sayfalarını takip etmeler gerekiyor. Bu duyuru sayfalarında başvuru tarihleri, başvuru için gereken belgelerin listesi ve diğer bilgileri içeren kılavuzlar yer alıyor. Bu bilgiler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebildiği için adayların her üniversitenin sayfasına ayrıca bakması gerekiyor.

Tercih işlemleri, 23 Temmuz salı günü başlıyor ve 29 Temmuz Pazartesi gecesi 23:59:59’da sona eriyor. Tüm işlemler https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacak.

Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor.

MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Tercih işlemleri, 23 Temmuz salı günü başlıyor ve 29 Temmuz Pazartesi gecesi 23:59:59’da sona eriyor. Tüm işlemler https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacak. Merkezi Yerleşitme işlemlerinde tüm adayların tercihleri, bir merkezde toplanıyor ve işlemler otomatik olarak bilgisayar tarafından yapılıyor. Bu sistemde adayların puanlarının geçen seneye göre neye yettiği değil, bu sene sıra kendilerine geldiği zaman tercihlerinin dolu olup olmaması önemli.



SINAVDA BİR SORU İPTAL EDİLDİ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruda, 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde uygulanan 2019-YKS'ye ait değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı ifade edildi.

Duyuruda, şunlar kaydedildi: “2019-YKS'ye ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup, 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 2. oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) temel soru kitapçığındaki ‘Türk dili ve edebiyatı sosyal bilimler -1' testinin 33 numaralı sorusunun iptal edilerek değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.”

[old_news_related_template title="ÖSYM'den son dakika cevap kağıtları duyurusu: YKS cevap kağıtlarını erişime açıldı!" desc="ÖSYM yaptığı son dakika duyurusunda YKS'nin cevap kağıtlarını erişime açtığını duyurdu. Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve 'Cevap Kağıdı Görüntüleme' ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, cevap kağıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebilecekler. YKS cevap kağıtları 10 gün süre ile erişime açık kalacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/17/iecrop/yks-cevap-kagidi_16_9_1563354396.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/son-dakika-osym-yks-soru-ve-cevap-kagitlarini-erisime-acti-5234712/"]