YKS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Şimdi sırada üniversite tercihleri var. Peki YKS tercih dönemi ne zaman başlıyor? YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. Tercih yapacak adayların aklında birçok soru işareti bulunuyor. İşte üniversite tercihleriyle ilgili merak edilen soruların cevabı...

2019 YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLA

YKS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. Ayrıca YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ancak bu yayınlanan kılavuz ön bilgilendirme amacı taşıyor.

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

Oğuzkaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıraladı;

Adayların, ÖSYM’nin yayınladığı “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU”nu internet sitesinden indirmeleri ve incelemeleri gerekiyor. Tüm işlemler, 600’den fazla sayfası olan bu kılavuzda anlatılıyor.



Üniversiteye yerleşmek için adayların önünde iki seçenek var:

1. Merkezi Yerleştirme için tercih yapmak ve ÖSYM’ye göndermek.
2. Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek için ilgili üniversitelere bireysel başvuru yapmak.

YETENEK SINAVI İLE YERLEŞMEK

Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek isteyen adaylar, üniversitelerin ve gidecekleri fakültenin duyuru sayfalarını takip etmeler gerekiyor. Bu duyuru sayfalarında başvuru tarihleri, başvuru için gereken belgelerin listesi ve diğer bilgileri içeren kılavuzlar yer alıyor. Bu bilgiler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebildiği için adayların her üniversitenin sayfasına ayrıca bakması gerekiyor.

MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor.

İki Yıllık ve Dört Yıllık Nasıl Seçilir?

Eğitim süresine göre doğru tabloyu incelemek gerekiyor. Önlisans programları (iki yıllık) için Tablo 3 ve lisans programları (4+ yıllık) için Tablo 4 kullanılıyor.

Vakıf Üniversitesi Ücretlerine Nereden Bakılır? Hazırlık Sınıfı Var Mı?

Her programın satırındaki “ ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR ” sütununda bulunan sayıların kılavuzun “ TABLO 3 VE TABLO 4'TE YER ALAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KOŞUL VE AÇIKLAMALARI ” alanından bulunması ve okunması gerekiyor. Bu sayı biçimindeki kodlar sayesinde, bölümün öğretim dili, hazırlık sınıfı zorunluluğu olup olmadığı, vakıf üniversitelerinin ücretleri vb. bilgilere ulaşılıyor.



Her İstediğim Bölümü Yazabilir Miyim?

Tablo 1A ve Tablo 1B ‘deki kısıtlamaların kontrol edilmesi gerekiyor. Örneğin, Tıp Fakültesi tercihi yapmak isteyen bir adayın SAY puan türündeki sıralaması en düşük 50 bin olabilir. 50 binden daha düşük sıralamadaki bir aday, mesela 60 bininci aday, bir önceki seneye göre puanı yetiyor gözükse bile tercihlerinde Tıp Fakültesine yer veremiyor, sistem uyarı veriyor.

Tercihlerimi Nasıl Sıralamalıyım?

Tercihlerin istek sırasına göre yapılması gerekiyor. Sistem adayı yerleştirdikten sonra aday, puanının yettiği başka bir yere gitmeyi istese de bunu yapamıyor. Bunu bir örnek ile açıklayalım.





İki tercihim var: 1. Sırada İstanbul Üniversitesi ve 2. Sırada Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi. Sonuç açıklandığı zaman İstanbul Üni. Kazandığımı ve puanımın Marmara’ya da yettiğini öğrendim. Fikir değiştirip Marmara Üniversitesi’ne kayıt yaptırmam mümkün değil. İstanbul Üniversitesi’ne kayıt yaptırmak zorundayım.

24’ten fazla tercih yapmak isteyen bir kişi, çok yüksek puanlı olup da listenin aşağılarında kalmış bir tercihini silerek, daha düşük puanlı ve liste dışı kalmış olan bir tercihini listeye ekleyebilir. Bu sayede yerleşme şansını arttırmış olur.

[old_news_related_template title="YKS birincisi kim oldu? " desc="Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sayısal (SAY) puan türünde 500 tam puan alarak, Türkiye birincisi olan Mehmet Berke İşler, tıp fakültesinde okumak istediğini belirterek, 'Dünyada söz sahibi olmak ve gelecekte bizim de bir payımızın olmasını istiyorsak, dünyayı anlamanın en kestirme yolu kitap okumak ve bu şekilde bilgi sahibi olmak.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/17/iecrop/mehmet-berke-iha1_8930266_16_9_1563392952.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/yks-birincisi-kim-oldu-yks-birincisi-hem-sirrini-hem-de-hayalini-acikladi-5235728/"]

[old_news_related_template title="YÖK Atlas YKS tercih robotu nasıl kullanılır?" desc="ÖSYM, dün gece sürpriz yaptı ve 2019 YKS sonuçlarını açıkladı. Sınav sistemine ve sınav sonuçlarına yönelik eleştiriler arttı. Ancak her şeye rağmen binlerce öğrenci üniversite tercihleri için araştırmalara başladı. YÖK Atlas öğrencilerin doğru tercih yapmalarını sağlayacak. İşte üniversite tercihleri hakkında merak edilen tüm ayrıntılar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/17/iecrop/universite-ogrencisi-shutterstock_16_9_1563376281.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/yok-atlas-yks-tercih-robotu-nasil-kullanilir-2019-universite-taban-puanlari-listesi-5235468/"]