Üniversite puanları ve kontenjanlarının yer aldığı kılavuz geçtiğimiz ay ÖSYM’nin internet adresinde ön bilgi vermek amacıyla erişime açılmıştı. YKS'ye giren adaylar, sınav sonuçları sonrasında taban ve tavan puanlar merak ediyor. Haberimizin içerisindeki linkten İstanbul dahil tüm illerdeki üniversite puanlarını ve kontenjanlarını öğrenebilirsiniz. 3 farklı oturumda gerçekleştirilen YKS’de adaylar merkezi yerleştirme ya da yetenek sınavı ile yerleştirilebilecek.

ÜNİVERSİTE KONTENJAN KILAVUZU

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI TABLO – 3

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI TABLO – 4

2 YILLIK BAZI BÖLÜMLER

Acil Durum ve Afet Yönetimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Adalet Taban Puanları (2 Yıllık)
Ağız ve Diş Sağlığı Taban Puanları (2 Yıllık)

2 VE 4 YILLIK TÜM BÖLÜMLER

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Ameliyathane Hizmetleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Anestezi Taban Puanları (2 Yıllık)
Arıcılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Aşçılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Atçılık ve Antrenörlüğü Taban Puanları (2 Yıllık)
Avcılık ve Yaban Hayatı Taban Puanları (2 Yıllık)
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bağcılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Bahçe Tarımı Taban Puanları (2 Yıllık)
Bankacılık ve Sigortacılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Basım ve Yayın Teknolojileri Taban Puanları (2 Yıllık)
Basın ve Yayıncılık Taban Puanları (2 Yıllık)
Beton Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgi Yönetimi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Operatörlüğü Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Programcılığı Taban Puanları (2 Yıllık)
Bilgisayar Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Bitki Koruma Taban Puanları (2 Yıllık)
Biyokimya Taban Puanları (2 Yıllık)
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Boya Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Taban Puanları (2 Yıllık)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri (Açıköğretim) Taban Puanları (2 Yıllık)
Çağrı Merkezi Hizmetleri Taban Puanları (2 Yıllık)
Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi Taban Puanları (2 Yıllık)

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. Ayrıca YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ancak bu yayınlanan kılavuz ön bilgilendirme amacı taşıyor.

YKS KONTENJAN KILAVUZU YENİDEN YAYINLANACAK


Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.” denildi.



YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

Adayların, ÖSYM'nin yayınladığı “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU”nu internet sitesinden indirmeleri ve incelemeleri gerekiyor. Tüm işlemler, 600'den fazla sayfası olan bu kılavuzda anlatılıyor.
Üniversiteye yerleşmek için adayların önünde iki seçenek var:

1. Merkezi Yerleştirme için tercih yapmak ve ÖSYM'ye göndermek.
2. Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek için ilgili üniversitelere bireysel başvuru yapmak.

YETENEK SINAVI İLE YERLEŞMEK

Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek isteyen adaylar, üniversitelerin ve gidecekleri fakültenin duyuru sayfalarını takip etmeler gerekiyor. Bu duyuru sayfalarında başvuru tarihleri, başvuru için gereken belgelerin listesi ve diğer bilgileri içeren kılavuzlar yer alıyor. Bu bilgiler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebildiği için adayların her üniversitenin sayfasına ayrıca bakması gerekiyor.

Tercih işlemleri, 23 Temmuz salı günü başlıyor ve 29 Temmuz Pazartesi gecesi 23:59:59'da sona eriyor. Tüm işlemler https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacak.

Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor.

MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Tercih işlemleri, 23 Temmuz salı günü başlıyor ve 29 Temmuz Pazartesi gecesi 23:59:59'da sona eriyor. Tüm işlemler https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacak. Merkezi Yerleşitme işlemlerinde tüm adayların tercihleri, bir merkezde toplanıyor ve işlemler otomatik olarak bilgisayar tarafından yapılıyor. Bu sistemde adayların puanlarının geçen seneye göre neye yettiği değil, bu sene sıra kendilerine geldiği zaman tercihlerinin dolu olup olmaması önemli.

[old_news_related_template title="YÖK Atlas tercih sihirbazı erişime açıldı! YÖK Atlas nasıl kullanılır?" desc="YÖK'ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor. Peki YÖK Atlas'ta neler var? YÖK Atlas, son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı sağlıyor. Peki YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? İşte detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/18/iecrop/040320191301157071297_16_9_1563436353.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/yok-atlas-tercih-robotu-2019-iste-universite-kontenjan-kilavuzu-2-ve-4-yillik-bolumler-listesi-5235945/"]

YKS CEVAP KAĞITLARI DA ERİŞİME AÇILDI

ÖSYM, YKS'ye giren öğrencilerin cevap kağıtlarını yayınladı. ÖSYM tarafından yapılan duyuruda; “15 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik (TYT), 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 2019-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının cevap kağıtlarının görüntüleri ve cevap kağıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru cevapları, sınava giren adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceliyebilmeleri amacıyla ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden 17 Temmuz 2019 tarihinde saat 11.35'ten itibaren 10 gün süreyle erişime açılmıştır.

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve “Cevap Kağıdı Görüntüleme” ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, cevap kağıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebileceklerdir. Ayrıca adaylar, aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebileceklerdir. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenmektedir. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilmektedir.

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

[old_news_related_template title="YKS Türkiye birincisi: Şöyle bir bakayım dedim, böyle oldu" desc="Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) sözel puan türünde 500 tam puan alarak Türkiye birincisi olan Alptuğ Karakoyunlu, hukuk okuyup savcı olmak istediğini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/18/iecrop/resim2_8933402_16_9_1563438957.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/yks-turkiye-birincisi-soyle-bir-bakayim-dedim-boyle-oldu-5236561/"]

[old_news_related_template title="YKS sonuçları açıklandı! YKS tercihleri ne zaman? " desc="YKS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Öğrenciler 2019 YKS sonuçlarını TC kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM aday işlemleri sisteminden öğrenebiliyor. Öğrenciler için sırada tercih dönemi var. Peki YKS tercihleri ne zaman? İşte sayısal ve sözel bölümler listesi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/17/iecrop/universite-shutterstock_16_9_1563378557.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/yks-sonuclari-aciklandi-yks-tercihleri-ne-zaman-iste-sayisal-ve-sozel-bolumler-listesi-5235495/"]