Yüksek Lisans Programlarına başvurular ve yüksek lisans için kontenjanlar üniversitelerin enstitü sayfalarında güz ve bahar dönemlerinde ilan edilmektedir. Peki, yüksek lisans bölümleri nelerdir? Bilinmesi gerekenler haberimizde...

YÜKSEK LİSANS NEDİR?

Yüksek lisans, 4 yıllık lisans eğitiminin ardından üniversitelerin ilgili enstitüsü tarafından yürütülen yükseköğretim programına verilen isimdir. Eğitimin amacı öğrenciye ilgili alanda bilimsel anlamda yetkinlik kazandırmaktır. Eğitimi süresince öğrenciye bilimsel araştırma yöntemleri öğretilerek, bu yöntemlerin ilgili alana uygulaması amaçlanır.

Yüksek Lisans, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı","uzman hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.



Yüksek lisans programlarında çeşitli ayrımlar bulunmaktadır. Bunlar:

- Tezli yüksek lisans programları: Ders döneminin ardından tez yazılır.
- Tezsiz yüksek lisans programları: Ders döneminin ardından tez yazılmaz, dönem projesi yazılır.
- Uzaktan yüksek lisans programları: Tezli ya da tezsiz olabilir, dersler için üniversiteye gidilmez, dersler online olarak internet üzerinden yürütülür.
- İkinci öğretim yüksek lisans programları: Tezli ya da tezsiz olabilir, dersler genellikle mesai saatinden sonra yapılır, çalışanlar için uygundur.
- Master of Business Administration (MBA); “İşletme Yönetimi” yüksek lisansı için kullanılan bir terimdir.

YÜKSEK LİSANS BÖLÜMLERİ NELERDİR?

Ülkemizde birçok üniversitede yüksek lisans programı bulunmaktadır. Üniversitelerde Ana Bilim Dalı Başkanlıkları tarafından ilan edilen yüksek lisans programlarında yüksek lisans yapabilirsiniz. Üniversiteler bünyesinde bulunan başlıca enstitüler aşağıdaki gibidir:

- Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Fen Bilimleri Enstitüsü
- Güzel Sanatlar Enstitüsü

[old_news_related_template title="Yüksek lisans nedir? Tezli ve tezsiz yüksek lisans farkları neler?" desc="Tezli ve tezsiz olarak iki gruba ayrılan ve kişinin eğitim aldığı bölümde uzmanlaşması olan yüksek lisans nedir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/05/iecrop/uni_16_9_1537971818_16_9_1554444774.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/egitim/yuksek-lisans-nedir-tezli-ve-tezsiz-yuksek-lisans-farklari-neler-szcu6-4305944/"]