İş kanununa göre, kadın çalışanların gece çalıştırılma koşulları diğer çalışanlarınkine nazaran ilgili tüzük ve yönetmeliklere göre daha farklı düzenlenir. Bu düzenleme kadın işçin haklarını korumak ve gece vardiyasında çalışan kadına çalışma koşullarında daha fazla hak tanımak adına yapılmıştır. Peki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu ‘Kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılma koşulları hakkında ki yönetmeliğe göre, 18 yaşından küçük kadın işçiler gece vardiyasında çalıştırılabilir mi? İşte kadın çalışanların çalışma koşullarıyla ilgili detaylı bilgi bulabileceğiniz haberimiz…

18 YAŞINDAN KÜÇÜK KADIN İŞÇİLER GECE VARDİYASINDA ÇALIŞTIRILABİLİR Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılma koşulları hakkında yönetmelik 22.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 73 üncü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Yönetmelik, 18 yaşını doldurmuş kadın çalışanları kapsamaktadır. Buna göre 18 yaşını doldurmamış kadınların gece postasında çalıştırılmaları yasaktır.

YÖNETMELİĞE GÖRE KADIN ÇALIŞANLARIN DİĞER HAKLARI NELERDİR?

Kadın çalışanların gece postasındaki çalışma koşulları diğer çalışanlardan farklı olarak değerlendirilir. Buna göre;

Kadın çalışanlar gece mesaisinde her ne koşulda olursa olsun 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamazlar.

İşveren gündüz postasında ulaşımı toplu taşıma ile sağlasa dahi, gece postasında çalışan kadınların ulaşım imkânları ikametlerine en yakın merkezden işverenin belirlediği araç ile alınıp, yine mesai sonrası ikametine en yakın merkeze işverenin belirlediği araç ile bırakmak koşulu ile gerçekleşmelidir.

Gece postasında çalıştırılacak kadının, işe girmeden önce işyeri doktorundan çalışmasına engel herhangi bir rahatsızlığının olmadığına dair rapor alması gerekmektedir.

Çalışan kadının eşi de vardiyalı çalışma şartlarında ise isteği doğrultusunda eşi ile aynı çalışma saatlerine denk gelmeyecek bir düzenleme yapılmalıdır.

Eğer aynı postada çalışma isteği bulunuyorsa işyerinin imkânları dâhilinde bu istek karşılanabilir.

Gece postasında çalışan kadının hamilelik durumda ise yine iş yeri doktorundan hamileliğini kanıtlayan raporu sunduğu takdirde doğuma kadar gece postasında çalıştırılamazlar.

Gebelik durumunda çalışan kadının gündüz vardiyasına geçmesi sağlanır.

Doğum durumunda çalışan kadın, doğumdan itibaren bir yıl süre ile gece postasında çalıştırılamazlar. Doğum sonrasında kendi haklı saklı kalmak kaydı ile yine doktor raporuyla bu süreyi 6 ay daha uzatabilirler.

Yine doğum yapan çalışan kadın bu sürelerde gündüz vardiyasına rastlayacak çalışma saatlerinde çalışması sağlanır.

[old_news_related_template title="İşçi çalışma süreleri kanunda ne kadardır?" desc="İşçilerin çalışma süreleri 4857 sayılı İş Kanunu'nun 63. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Peki, işçi çalışma süreleri kanunda ne kadardır? Merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/03/iecrop/shutterstock_1385743226_16_9_1556862389.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/isci-calisma-sureleri-kanunda-ne-kadardir-szcu1-4658346/"]