Son günlerin en sık internet aramalarından biri de ‘evde bakım maaşı sorgulama 2019’ oldu. Devlet tarafından evinde bakıma muhtaç, hasta, yaşlı veya engelli bireylere bakım sağlayan vatandaşlara verilen bakım maaşı sorgulaması için neler yapılmalı? Haziran ayına ait evde bakım maaşı hangi illere yatırıldı? Bakım maaşı nerelerden alınır? İşte bu ve bunun gibi birçok sorunuzun cevabını bulabileceğiniz haberimizin detayları…

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR? EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Evde bakım maaşı, devletin evinde yaşlı, hasta veya engelli bir yakınına bakan kişilere ödedi maaştır. Yüzde 50 engelli raporu bulunan bireylere, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar yaşlı veya hasta kişilere bakın vatandaşlar için ödenen maaş için T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ya da ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmak gerekiyor.

Evde bakım maaşı yardımından yararlanabilmek için, 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında hastaneden Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında yüzde 50 ve üzeri engelli olmalıdır.

Engelli kişinin, tek başına hayatını idame ettiremiyor olması gerekmektedir.

Gelir kriteri olarak itibariyle 1.219 TL baz alınıyordu. Yani, 4 kişilik bir ailenin ayda 4.876 TL altında geliri varsa bakım maaşı için başvuruda bulunabiliyorlardı. Ancak bu rakamlar Ocak ayı itibariyle memur maaşlarıyla orantılı olarak 1.305 TL ye yükseltildi.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA 2019

Evde Bakım maaşı 2019 ödemeleri sorgulama e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir.

https://www.turkiye.gov.tr/aspb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu linkine tıklayın.

Eğer e-devlet siteminde kimlik doğrulaması yapmadıysanız otomatik olarak yönlendirileceğiniz sayfada kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir.

Sisteme giriş yapmak (kimlik doğrulaması yapmak) için gerekli bilgiler TC kimlik numarası ve e-devlet şifresidir.

Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilirsiniz.

Bilgileri eksiksiz girdikten sonra giriş yapıp otomatik olarak yönlendirileceğiniz sayfadan evde bakım maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI ALAN İLLER HANGİLERİ?

Evde bakım maaşları, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından il il yatırılmaktadır. Şimdiye kadar ödemeyi alan iller, Ordu, Bolu, Osmaniye, İstanbul, Adıyaman, Tokat, Tekirdağ, Kırklareli, Aksaray, Amasya, Zonguldak, Van, Mersin, Konya, Denizli, Sivas, Manisa, Niğde, Eskişehir, Kocaeli, Ankara, Bilecik, Şanlıurfa, Sakarya, Karabük, Şırnak, Çanakkale, Aydın, Giresun, Antalya, Trabzon, Uşak, Malatya, Samsun, Edirne, Bursa, Isparta, Adana, Afyonkarahisar, Diyarbakır, Balıkesir, Kayser, Kırşehir, Çorum ve İzmir’dir.