HABER: Uğur ENÇ / İsmail AKDUMAN / Müslüm EVCİ / İsmail AKIN / Mehmet ANDAÇ / Halil ATAŞ / Kemal ATLAN /Evren DEMİRDAŞ

2020 yılı için asgari ücret teklifi bekar bir işçi için brüt 2.943 net 2.324 TL olarak açıklandı. Böylece asgari ücrete net yüzde 15.04 zam yapılmış oldu.

Yeni asgari ücretle ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkaleli işletmeci Mümin Patan, "Yaptığım iş açısından kış mevsiminde olmamız ve piyasalardaki nakit akışının az olması sebebiyle çalışanlarımıza vereceğimiz ücretler bizi öncelikli olarak alakadar etmektedir. Bu rakamlar her ne kadar işverene külfet gibi görünse de ekonomiye katma değer olarak geri döneceğine inanıyorum. Sonuç olarak bu ücretle çalışanlarında insanca yaşamaya hakkı var" dedi.

Mümin Patan (yaş 30-İşletmeci)


İşverenlere teşviklerin artması gerektiğine vurgu yapan Patan, şu ifadeleri kullandı;

*Gönül ister ki biz işverenler daha fazla verebilelim bunun içinde devletimiz var olan teşviklerini genişleterek sürdürmeli. Bu zorlu sureci ve ekonomik şartları 2020'de atlatacağımıza inanıyorum.

*İşveren arkadaşlara tavsiyem devletimizin teşviklerinden faydalanması bunun için SGK, İşkur gibi kurumlardan detaylı bilgi alıp mali müşavirlerine başvurmalarıdır.

*Ben de bir memur babanın ev hanımı annenin çocuğu olarak zor şartlarda yaşamayı en iyi bilenlerdenim ama ülkemizin bulunduğu durumda üzerimize düşen neyse yapmak devlete karşı olan görevlerimizdendir.

Beytullah Çiçek (26 yaş- Çalışan)


"BİZ NASIL GEÇİNECEĞİZ?"

Konya'da bir restoranda çalışan Beytullah Çiçek ise, "Ailemin geçimini ben sağlıyorum ve bekarım. Elektriğe, suya, doğalgaza ve gıda ürünlerinin hepsine zam üstüne zam yapıldı. 2020 yılının başında da birçok şeye yeniden zam yapılacağı söyleniyor. 2 bin 324 lirayla biz nasıl geçineceğiz? Bize bu ücreti reva görenler buyursunlar bu parayla geçinsinler. Biz çalışanlara en az 2500 lira verilmeliydi" dedi.

Şavaşan Emaye (İşveren)


"DAHA YÜKSEK OLMASINI BEKLİYORDUM"

Konya'da mutfak eşyaları üreten bir firmanın sahibi olan Savaşan Emaye, "Yanımda 170'e yakın işçi çalışıyor. Bunların bir kısmı asgari ücretle çalışıyor. Açıklanan fiyat adı üstünde asgari ücret. Yani bu insanın asgari geçimi demek. Yanımda çalışan adam ayrıca benim potansiyel müşterim. Ticarette para döngüsü için insanlarda para olması lazım. Bir insan bu parayla geçinebilir mi, geçinemez mi bunu düşünmek lazım. Ben asgari ücretin daha yüksek olmasını bekliyordum. Net 2600 lira olmalıydı" diye konuştu.

Aykut Aykanat (48 yaş- İşletmeci)


"BİZİM İÇİN ZOR"

Samsun'da kafeterya işletmecisi Aykut Aykanat da, "Asgari ücreti gönül isterdik vergileri azaltıp daha fazla olsun. Bu rakam bizim için bile zor bir rakam. Bir 2 ay duruma bakacağız eğer personele ödeme yapamazsak çıkış vereceğiz. Malum piyasa çok kötü" ifadelerini kullandı.

Ersan Eren Cankurt (Yaş 18- Çalışan)


"EVLİLER NE YAPACAK?"

Garsonluk yapan Samsunlu Ersan Eren Cankurt, "Bu rakamlarla geçinme şansımız hiç yok. Her şeye zam var. Ben bekarım. Ama evliler ne yapacak. 2500 lira beklentim vardı. Ama devlet bizi yine açlığa mahkum etti" dedi.

Fatih Kandemir (Yaş 18- Çalışan)


"EV GEÇİNDİRMEK İMKANSIZ"

Eskişehir'de yaşamını garsonluk yaparak sağlayan Fatih Kandemir, "Asgari ücret yüzde 15 gibi bir zamla 2 bin 324 TL olarak açıklandı. Bu fiyatlarla ev geçindirmek imkansız. 2013 yılında asgari ücret 800 TL iken 450 dolar alınabiliyordu. Şimdi 450 dolar, 2 bin 700 TL yapıyor. 2 bin 20 TL olan asgari ücretle ise ancak 340 dolar alınabiliyordu. Açıklanan 2 bin 324 liralık asgari ücretle ise ancak 390 dolar alınabilecek. Her sabah zamlarla uyanırken, maaşlarımız olduğu yerde değil daha da geride sayıyor. Bekar olduğum için ben bu maaşla geçinirim ve çevremdeki bu kadar işsiz insanı görerek bir işim olduğu için yine de mutluyum" ifadelerini kullandı.

Hülya Akkoyun (Yaş 58- İşveren)


"GEÇİNMEK İMKANSIZ"

Eskişehir'de 12 yıldır balıkçılık yapan ve yanında 2 sigortalı işçi çalıştıran Hülya Akkoyun, "Açıklanan 2 bin 324 TL asgari ücretin çok az olduğunu biliyoruz. Ev kirasının bin lira olduğu günümüzde 2 bin liranın üzerindeki maaşlarla insanların geçinmesi gerçekten imkansız. Evli ve 2 çocuğu olan bir ailenin geçinebilmesi için en az 5 bin lira evlerine girmesi gerekiyor. Asgari ücretin en az 5 bin lira olması lazım. Ancak asgari ücret bu fiyatlara çıkarken de esnafa, sanayiciye gereken destek verilmelidir. Asgari ücretten vergilerin kaldırılması, sigorta primlerinde indirim yapılması gerekiyor. Küçük esnafa gereken destekler verilmeli. Verilecek destekler sonrasında işletmeler yanlarında daha fazla işçi çalıştırma imkanı bulacaklardır. Gereken destekler sağlandığında Türkiye’de işsizlikte en aza inecektir" dedi.

Ramazan Yıldırım (İşveren)


"YAŞAM ÇOK ZOR OLUYOR"

Tarım malzemeleri satan firma işletmecisi Elazığlı Ramazan Yıldırım da, "Doğrusu iş olarak baktığımızda sırtımıza bir yük bindi ancak elemanlara verilen ücret bazında baktığımızda yaşamlarını iyileştirebilecek bir artış olmadı. Asgari ücretin artmasıyla beraber sırtımıza binen yükün azaltılmasını, paranın artışıyla beraber sırtımıza getiren yükün eksilmesini istiyoruz. Hükümetten daha yüksek bir rakam bekliyordum özellikle Cumhurbaşkanımızın araya girip daha iyi yaşam sunar diye düşünüyordum. Çünkü şartlar ne olursa olsun benim gibi onlarında çocukları var, eşlerinin onlardan istedikleri var tek kişinin çalıştığı bir ailede bu parayla yaşam çok zor oluyor" ifadelerini kullandı.

Onur Dalkıran (Çalışan)


"İSTEDİĞİMİZ ÜCRETİ GÖREMEDİK"

Elazığ'da muhasebeci olarak çalışan 24 yaşındaki Onur Dalkıran ise şu ifadeleri kullandı;

*Asgari ücret 2 bin 324 lira oldu bu ücretten çok memnun olmadım işçiler açısından bakmak gerekirse asgari ücreti biraz daha yüksek olması gerekirdi.

*Asgari ücretin yüksek olacağı kanaatindeydim ama maalesef istediğimiz ücreti görmedik. Bekarım bu maaşla geçinebilirim ama bu ücretle evli bir adamın geçinebileceğini düşünmüyorum.

Murat Çaçalar (Çalışan)


"SÜRPRİZİ BEKLİYORUZ"

Bir restoran zincirinin Bursa'daki şubesinde çalışan Murat Çaçalar, açıklanan asgari ücretin beklentilerin altında olduğunu ifade etti. Çaçalar, "Gönlüm 2 bin 450 TL'den yanaydı. Fakat istenilen olmadı. Ben bekarım, açıklanan 2 bin 324 TL ile evli olup da geçinmek zorunda kalan ne yapacak. Sayın cumhurbaşkanı, 'bir sürpriz de biz yaparız' dedi. Sürprizini bekliyoruz. Bakalım üzerine ne kadar ilave edilecek. Açıklanan bu parayla bu şartlarda geçinmek zor" dedi.

Mehmet Erbabacan (İşveren)


"YÜKÜMÜZ HAFİFLERSE DAHA FAZLA ÖDEME YAPABİLİRİZ"

Bursa'da tespih atölyesi sahibi Mehmet Erbabacan, "Günümüz ekonomisinde verilen asgari ücreti bir işveren olarak, işçi gözüyle baktığım da az buldum. Çarşı pazarı bilen bir aile için geçinilmesi zor bir para. İşveren olarak da son bir yıldır ekonomi çok kötü. Ve bizim için şuan bu ücreti ödemek zor olacak. Devletimiz şuan işi bozuk iş adamı görünümünde. Bir çalışanın maliyeti bin TL. Bu maliyetin bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Yükümüz hafiflerse işçiye daha fazla ödeme yapabiliriz" dedi.

"BU ÜCRETLE GEÇİNMEK ÇOK ZOR"

Antalyalı işçi Murat Evren, "Komisyon rakamları açıklayınca şaka sandım. Ben en az 2 bin 500 bekliyordum. Bugün en ucuz bir ev kirası 850 lira. Bu ücretle geçinmek çok zor" dedi.

Hüseyin Dadak, sigortalı işçi maliyetinin çok yüksek olduğunu söyledi.


Antalyalı kuruyemiş işletmecisi Hüseyin Dadak, "Ben kış aylarında 20, yaz aylarında 30 eleman çalıştırıyorum. Yapılan zammı çok buluyorum. Asgari ücret dersen yüksek değil ama sigorta işçi maliyeti çok yüksek. Bu yüzden birçok işyeri eleman çıkartacağını düşünüyorum."