Bahar aylarının vazgeçilmezi çağlalar tezgahlarda yerini almaya başladı. Adıyaman’da badem çağlası 70, nektari çağlası 50 TL’den satışa sunulmaya başlandı. Antalya ve Mersin’de seralarda bodur ağaçlarda yetiştirilen eriğin kilosu ise 500 TL’den satılıyor. 100’er gramlık paketler halinde satılan eriğin 100 gramı 50 TL’den tezgahlara indi.

“MÜŞTERİ MENUNİYETİ ÖNEMLİ”


Konuyla ilgili konuşan market tezgahtarı Osman Manav (30), kendiler için müşteri memnuniyetinin önemli olduğunu belirterek, “Bazı müşterilerimiz fiyatları çok yüksek buluyor. Fakat bazı müşterilerimiz ise fiyatına bakmadan alıyor. Günde en az 10 paket satıyoruz” dedi.

DALINDA 180 TL


Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Deniz Gürbüz, turfanda eriğin ilk çıktığında dalında 180 TL’ye satıldığını, bir erik ağacın büyüklüğüne göre 1 ila 5 kilo ürün elde edildiğini, daha sonra ürün miktarının artmasıyla fiyatlarında 50 TL’ye kadar düştüğünü söyledi.

Turfanda meyvelerin ilk olarak Mersinde üretildiğini hatırlatan Gürbüz, burada üretilen ürünlerin İstanbul ve Ankara’da lüks yerlere 100 gramlık şalelerle pazarlandığını belirtti.

“İLK ETAPTA 4 TON ÜRÜN ÇIKTI”


Gürbüz şöyle devam etti, “Ağaçtaki ürünlerin hepsini aynı anda toplanmıyor. Yani hepsi aynı anda olgunlaşmıyor. Biri büyük, kimi küçük kalıyor. İlk hasat yapıldığın da 20 kilogram ürün veren ağaçlardan 1 ila 5 kilogram erik toplanabiliyor. Ürünün az olmasından dolayı erik ilk çıktığında dalında kilosu 180 TL’ye satıldı. Havaların ısınmasıyla küçük olan meyve daha da büyüdü ve verim artmış oldu. O yüzden 80 TL’ye düştü. Mersin’de tüm çiftçilerden ilk etapta toplam 4 ton ürün çıkmış. Daha sonra hasat 20 tona çıktı. Yani başta 180 TL’yle başlayan ürün, en son 5 TL’den sezonu kapatıyor.”