Özellikle resmi kurum ilanlarında, memur haberlerinde sık sık karşımıza çıkan 657 sayılı kanun vatandaşlarca sık sık aranmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içeriğinde ek gösterge cetveli, özel hizmet tazminatı, disiplin ve izin hükümleri gibi maddelerden dolayı en sık değişikliğe uğrayan ve bu nedenle de adından en sık bahsedilen kanunlardan biridir. Peki, 657 sayılı kanun nedir? İçeriğinde neler yer alır? İşte konu hakkında detaylı bilgi arayan vatandaşlar için hazırladığımı haberin detayları…

657 SAYILI KANUN NEDİR? İÇERİĞİNDE NELER YER ALIR?

657 sayılı kanunun tam olarak adı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’dur. Herhangi bir devlet kurumunda, kamu personeli olarak çalışan kişileri, ilgilendiren kanun, kamu personeli olabilmek için gerekli olan şartları, nitelikleri, kamu personellerinin hak ve ödevlerini ve bununla birlikte diğer pek çok tanımlarında belirtildiği ve uygulamaya geçirilmesi işlemini sağlayan bir kanundur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilk maddesinde amaç şu şekilde belirtilmiştir.

“Bu Kanun, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır. Sözleşmeli ve geçici personel hakkında bu Kanunda belirtilen özel hükümler uygulanır.

Bu Kanun, Devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenler.

Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:

Sınıflandırma:

A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.

Kariyer:

B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.

Liyakat:

C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.”

[old_news_related_template title="Memurların temel hakları nelerdir?" desc="Herhangi bir kamu kuruluşunda devlet memuru olanlar, bu statüde kaldıkları süre zarfında, kanunlarca belirlenmiş hak, ödev ve sorumluluklara sahip olurlar. Memurların sahip olduğu bu haklar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilmiştir. Peki, memurların temel hakları nelerdir? İşte merak edilen bu soruya ait detayların yer aldığı haberimiz…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/04/iecrop/memurlarin-temel-haklari0_16_9_1575445537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/memurlarin-temel-haklari-nelerdir-2szcu-5488779/"]

[old_news_related_template title="Memur en fazla kaç saat çalıştırılabilir?" desc="Kamu kurumunda çalışan memurlarının çalışma saatleri, diğer işçi sınıfında çalışan kişilere göre daha farklıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda haftalık çalışma saati, haftalık izin ve bir kamu çalışanın en fazla kaç saat çalışabileceği ile ilgili düzenlemeler net bir şekilde ifade edilmiştir. Peki, memur en fazla kaç saat çalıştırılabilir? İşte ayrıntılar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/05/iecrop/memur_16_9_1572940507.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/memur-en-fazla-kac-saat-calistirilabilir-2szcu-5431489/"]

[old_news_related_template title="Memurlara verilen cezalar nelerdir?" desc="Kamu hizmetlerinde işleyişlerin daha sağlıklı ve kontrollü ilerleyebilmesi için tüm memurların uyması gereken kurallar vardır. Herhangi bir kamu kuruluşunda çalışan memurun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile belirlenen bu kurallara uymaması halinde bazı yaptırımlar uygulanır. Peki, memurlara verilen cezalar nelerdir? İşte ayrıntılar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/30/iecrop/memurlara-verilen-cezalar_16_9_1572422284.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/memurlara-verilen-cezalar-nelerdir-2szcu-5419867/"]