ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) Türkiye'yi, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan 'Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi' (GSP) programından çıkarmayı düşündüğünü açıkladı.

USTR basın bülteninde "Türkiye artık Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine katılmaya uygun değil, çünkü ekonomik olarak yeterince gelişti" dedi.

Türkiye'nin ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerine karşılık olarak ABD mallarına misilleme gümrük vergileri uygulamasının ardından USTR Ağustos ayında Türkiye'nin programdaki uygunluğunu gözden geçirdiğini söylemişti.

USTR, Türkiye'nin programdan çıkarılmasının, Kongre'ye ve Türk hükümetine yapılan bildirimlerden sonra en az 60 gün boyunca yürürlüğe girmeyeceğini ve Trump'ın resmi açıklamasıyla yürürlüğe gireceğini söyledi.

Türkiye, en eski ve en büyük ABD ticari tercih programı olan GSP programına katılan 120 ülkeden biri. Bu program binlerce ürün üzerindeki gümrük vergilerini kaldırarak, programdan yararlanan ülke ve bölgelerde ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor.

USTR'nin web sitesine göre, ABD 2017'de GSP programı kapsamında Türkiye'den 1.66 milyar dolar ithalat yaptı. Bu rakam ABD'nin toplam ithalatının yüzde 17.7'sini oluşturuyor.

REUTERS


[old_news_related_template title="ABD'nin vergi planına tepkiler artıyor" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisi hamlesi sonrası gündeme gelen ticaret savaşları hakkında Avrupa ve Çin'den yeni açıklamalar geldi. Avrupa Komisyonu'nun finansal ilişkilerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, ABD çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirmekte ısrar ederse, derhal devreye girebilecek karşı önlemler alabileceklerini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de, ABD ile bir ticaret savaşı durumunda gereken tepkiyi vereceklerini söyledi ve bu savaşın bütün taraflara zarar vereceği uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise, 6 Mart tarihli köşe yazısında ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ithalatına vergi kararına Türkiye’nin de pamuk ile cevap vermeye hazırlandığını söylemişti. Yani Avrupa, Çin ve Türkiye Trump'ın vergi planına karşı ortak payda da buluştu denebilir. Trump söz konusu düzenlemeyi bu akşam imzalayabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/trumpppp_16_9_1520240972_16_9_1520502117.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/abdnin-vergi-planina-tepkiler-artiyor-2274218/"]