Atatürk Havalimanı'nın taşınması sonrasında TAV Havalimanları Holding''in uğrayacağı ticari kayıplara ilişkin resmi açıklama geldi.

Fransız ADP'nin ana hissedarı olduğu TAV Havalimanları Holding, Atatürk Havalimanı'nın ticari uçuşlara kira sözleşme süresinin bitiminden önce kapanması sebebiyle 389 milyon euro (2.6 milyar TL) tazminat alacak.

[old_news_related_template title="Atatürk Havalimanı'nın kapatılmasının yarattığı tablo: 'Kayıp 8.4 milyar euro'" desc="Ulaşım uzmanı Prof. Dr. Haluk Gerçek, Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasının inşaat ve yatırım olarak 8.4 milyar euroluk bir ekonomik kayıp yarattığını vurguladı. Atatürk Havalimanı çevresindeki otel ve ticari işletmelerin kaybının da yılda 580 milyon euro civarında hesaplandığını dile getiren Gerçek “Atatürk Havalimanı neden kullanılmıyor? Bunu tartışmaya açmalıyız. Avrupa'daki kentlere baktığınızda 6 yıl sürüyor tartışmalar. Biz koskoca çalışan bir havalimanını kimseye sormadan danışmadan bir anda kapattık” dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Atatürk Havalimanı'nın kapanmasının yeniden tartışılması gerektiğini söylemişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/18/iecrop/resimid_10298207_16_9_1576656828.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ataturk-havalimaninin-kapatilmasinin-yarattigi-tablo-insaat-ve-yatirim-kaybi-8-4-milyar-euro-5516424/"]

2021'E KADAR İŞLETME HAKKI BULUNUYORDU


İstanbul'un yeni havalimanının 6 Nisan'da açılmasının ardından Atatürk Havalimanı'ndan yolcu uçuşları durduruldu. TAV Havalimanları'nın ise havalimanını 3 Ocak 2021'e kadar işletme hakkı bulunuyordu.

TAV Havalimanları Holding A.Ş'den KAP'a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

8 Nisan 2019'da Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığımız açıklamada; İstanbul Havalimanı'nın 6 Nisan 2019 tarihinde açılışına bağlı olarak, Atatürk Havalimanı'nın, 3 Ocak 2021'e kadar geçerliliği süren kira sözleşme süresinin bitiminden önce ticari uçuşlara kapanması sebebiyle Şirketimizin uğrayacağı kâr kayıplarının hesaplanmasına ilişkin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Şirketimiz ve bağımsız danışmanlar tarafından yapılan çalışmaların devam etmekte olduğunu ve Şirketimizin uğrayacağı kâr kayıplarının tazminine ilişkin resmi bilgilendirmeyi almayı beklediğimizi duyurmuştuk.

TANZİM EDİLECEK TUTAR 389 MİLYON EURO


Taraflar arasında yapılan toplantılar sonrasında, hesaplanan tazminat miktarı ile ilgili yazı DHMİ tarafından şirketimize iletilmiştir. İlgili resmi bilgilendirme yazısında, şirketimize DHMİ tarafından tazmin edilecek tutarın 389 milyon euro olduğu ifade edilmiştir.