Geleneksel birikim aracı altın fiyatlarına yönelik araştırmalar her gün olduğu gibi bugün de en çok araştırılan konular arasında kendine yer buluyor. Düğünlerde, nişanlarda ve sünnet törenlerinde aileler, dostlar ve akrabalar birbirlerine altın takanlar ve yatırım amaçlı tercih edenler ise genelde çeyrek ve gram fiyatları merak ediyor. İşte güncel altın fiyatları…

ALTIN FİYATLARI

Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 279,20 lira oldu.

İstanbul Kapalıçarşı’da 279 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altın (Gr.) 279,20 liradan, bin 839 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira bin 860 liradan, 254,50 liradan alınan 22 Ayar Bilezik (Gr.) 258,50 liradan, bin 797 liradan alınan Tam altın bin 817 liradan, 898 liradan alınan Yarım altın 908 liradan ve 449 liradan alınan Çeyrek altın 454 liradan satıldı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ



ALTIN FİYATINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Altın üretim ve yatırım amaçlı kullanılan aynı zamanda da uluslararası piyasalarda işlem gören bir yatırım aracıdır. Altının fiyatını etkileyen faktörler, altının arz ve talebini etkileyen faktörlerdir. Bunlar ise;

1- Mücevher talebi başta olmak üzere altına olan endüstriyel talep,

2- Madencilik şirketlerinin altın çıkarma maliyetleri,

3- Altın arz ve talebinde ağırlıkları yüksek olan ülkelerin jeopolitik durumları,

4- Petrol ve diğer emtiaların fiyatları,

5- Merkez bankalarının altın alış ve satış işlemleri,

6- Merkez bankalarının para politikaları,

7- Reel faiz hadleri,

8- Enflasyon oranları,

9- Dünya ekonomilerinin büyüme hızları,

10- Altın üreticilerinin hedging işlemleri,

11- Altının işlem gördüğü vadeli piyasalardaki kısa ve uzun pozisyon miktarı,

12- Spekülatif amaçlı işlemler,

13- ABD Doları'nın diğer para birimleri karşısındaki değeridir.

"İSTEDİĞİMİZ GİBİ ALTIN SEZONU YAŞAMADIK"

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Kurban Bayramı'nın üzerinden zaman geçmesine rağmen satışlarda düşüşler olduğunu söyledi. Başman, "Düğün sezonundan vazgeçtik, normal satışlarımızda da düşüşler var. Fiyatlarla birlikte alıcıların hediyeleşme kültüründe değişimler oldu" dedi.

Altın fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle alacak kişilerin tereddütler yaşadığını anlatan Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, "Kuyumcular dört gözle düğün sezonunu bekledi. Ancak düğün sezonu beklediğimiz gibi gitmedi. Altın müşterisi beklentilerimizi karşılayamadı. Dilediğimiz gibi bir sezon yaşayamadık" dedi.

Düğünlerde altın almanın geleneksel bir kültür olduğuna dikkat çeken Başman, "Evlenen insanlar set alacağına bileklik, kolye alıyor. Ramazan ve Kurban Bayramı arasında düğün olmaz deniyor. Kurban Bayramı'nın ardından düğünler biraz daha yoğunlaştı. Ancak takılarda vatandaşlar kendilerini frenliyor. Beklentilerin çok altında hediyeleşme sezonu yaşıyoruz" diye konuştu.