Esnaf, tüccar, sanayici, sanatkar ve serbest meslek sahiplerinin prim ödedikleri Bağkur hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Bağkur emeklilik sorgulama nasıl yapılır?

Esnaf, tüccar, sanayici, sanatkar ve serbest meslek sahipleri Bağkur’dan emekli olmak üzere sigorta primi yatırırlar. Bağkur, esnaf ve sanatkarlar ve diğer bağımsız çalışanlar sosyal sigortalar kurumunun kısaltılmış şeklidir. Bağkur, SSK ve Emekli Sandığı, birbirinden bağımsız kurumlardı. Daha sonra 5510 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle SGK çatısı altında toplanmıştır. Bağkur SGK’da 4B diye adlandırılır.

BAĞ-KUR EMEKLİLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.

– E Hizmetler

– Sosyal Güvenlik Kurumu,

– Ortak (4a/4b/4c Hizmetler) menüsünün altında yer alan Normal – Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim menüsünü tıklayın.

– Açılan ekranda BAĞ-KUR’dan emeklilik şartlarınızı hesaplamak için 4B’yi seçerek sorgula butonuna basmanız gerekir.

– Böylece BAĞ-KUR ne zaman emekli olabilirim e devlet sorgulamasını tamamlamış oluyorsunuz.

SGK ÜZERİNDEN EMEKLİLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'nun oluşturduğu emeklilik hesaplama sistemi ile de BAĞ-KUR’dan ne zaman emekli olabileceğinizi kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bunun için de uygulama ekranını(https://uyg.sgk.gov.tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.do) açtıktan sonra emeklilik hesabı için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

– Programda öncelikle yaştan emekli olmak için kısmi ya da tam emeklilik hesabı için tam seçeneği işaretlenir ve doğum tarihi girilir.

– Maluliyet durumu yok ise (HAYIR) seçeneği var ise (EVET) seçeneği işaretlenir. Maluliyet EVET işaretlendiğinde karşınıza maluliyet derecenizi seçme seçenekleri çıkar. Burada iş gücü kayıp oranınızı gösteren aralığı seçmeniz gerekmektedir.

– Hiç Bağ-Kur tescili bulunmayanların sadece yurt dışı borçlanmasıyla emekli olmak istiyorum seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir.

– Tüm bu girişler yapıldıktan sonra karşınıza gelen ekrandan hizmet ekle seçeneği tıklanır. Orada öncelikle Bağ-Kur hizmeti ve daha sonra diğer sandıklarda geçen hizmetler(SSK, Emekli Sandığı, Yurt dışı borçlanmalar vs) girilir.

– Son olarak KAYDET butonu tuşlanır ve emeklilik hesapla tıklanır. Bağ-Kur'dan emekli olacağınız tarih karşınıza çıkar ve böylelikle emekli olacağınız tarihi öğrenmiş olursunuz.

[old_news_related_template title="Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu nasıl yapılır?" desc="E-Devlet hizmetlerinden biri olan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama hizmetini kullanarak, bankalarda 12 ay hareketsiz kalması durumunda bankaların Sosyal Güvenlik Kurumu'na iade ettiği emekli maaşlarınız ile hareketsiz olmasından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından blokeye alınan emekli maaşlarınızı sorgulayabilirsiniz. Peki, Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu nasıl yapılır? Merak edilenler haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/25/iecrop/para-shutter-3_16_9_1556165503.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/hareketsiz-ve-blokeli-emekli-maasi-iade-basvurusu-nasil-yapilir-szcu1-4556887/"]

[old_news_related_template title="En düşük emekli maaşı ne kadar oldu?" desc="2019 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 12.3 milyon emeklinin emekli maaşlarının ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki, En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/24/iecrop/emekli-maasi-shutterstock_16_9_1556087257.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/en-dusuk-emekli-maasi-ne-kadar-oldu-szcu1-4541403/"]