Türkiye'de yaşı 100 yılı geçen ender işletmelerden olan Bebek Badem Ezmecisi'nin işletmecisi Sevim İşgüder hayatını kaybetti.

İşgüder'in cenazesi bugün ikindi namazının ardından Aşiyan'daki aile kabristanına defnedilecek.


BEBEK BADEM EZMECİSİ'NİN KISA TARİHİ


1904 yılında Mehmet Halit Bey Bebek'te badem ezmesi, pandisyanya, acıbadem kurabiyesi yapmaya başladı.

Mehmet Halit Bey'in vefatının ardından işletmenin başına Sevim İşgüder'in annesi Anastasya geçti.

1957 yılından beri Sevim İşgüder Bebek Badem Ezmecisi'ni işletiyordu.

50 KİLOLUK ÜRETİM BİR GÜN SÜRÜYOR


İşgüder 2012 yılında Habertürk Gazetesi'ne verdiği bir röportajda 50 kilogram badem ezmesi yapmanın bir gün sürdüğünü ifade ediyor. İşgüder iyi bir badem ezmesinin sırrını da anlatıyordu. Bademin en önemli şeyi yöresi ve rahlesi. Bu nedenle İşgüder bademi Elazığ, Diyarbakır ve Malatya'dan alıyordu. Badem biraz şeker ve hamurunu tutturmak için de biraz suyla karıştırılıyor. Badem ayıklanıyor, dibekte saatlerce dövülüyor. Sonra mermere alınıyor. Mermerde fitiller açılıyor. Kesilip kutulara diziliyor.