Konyaspor Başkanı Hilmi Kulluk dün istemeden de olsa Türkiye sporunda gizliden gizliye yaşanan yayın işletmesi sıkıntısını ortaya koydu. Kulluk, yayıncı kuruluş Digiturk’ün sahibi Bein'in Süper Lig yayınlarından çekileceğini iddia etti.

Kulluk, “Kulüpler Birliği’nden gelen yazıda 18 Haziran'da toplantı var deniliyor. Toplantının gündemi yayıncı kuruluşun ödeme talebini görüşmek üzere. Şu an yayıncı kuruluş Bein Sports çıkmak istiyor. TFF’ye diyor ki, ben satış yapamıyorum zarar ediyorum. Ve bir hesap çıkarmışlar, Türkiye Futbol Federasyonu’na verdiği teminatı yakarsa zararı daha az oluyor, devam ederse zararı daha çok oluyor. Belki öyle bir gün gelecek ki o gelirler de gelmeyecek, iş daha da kötüye gidecek. En büyük gelirimiz yayıncı kuruluş onlar da çıkmak istiyor. Bu diğer 18 kulüp içinde geçerli Belki öyle bir gün gelecek ki bu gelirler de gelmeyecek. Digitürk şimdi o bile bakın 'ben buradan çıkarım belki' diyor” diye konuştu.

DIGITURK: TFF'DEN MAKUL TALEPLERDE BULUNUYORUZ


Digiturk dün gece saat 02:00 sularında yaptığı açıklamada 20 yıldır Türkiye Futbol Federasyonu'na verdiği taahütlerin hepsini yerine getirdiğini belirterek sözleşmeye sadık kaldığını söyledi. Fakat Digiturk açıklamasında sözleşmenin mevcut halinde sıkıntı yaşadığının da sinyallerini şu sözlerle vermiş oldu: Digiturk uzunca bir süredir, söz konusu anlaşma kapsamındaki bazı ticari hususlar hakkında TFF'den doğal ve makul taleplerde bulunmaktadır.

DEKODER SATIŞI AÇIKLANMIYOR


Digiturk Türkiye’de ne kadar dekoder satışı yaptığını açıklamıyor. Bu yüzden dekoder satışlarında bir düşüş veya satış ivmesinde bir sıkıntı var mı resmen bilmiyoruz. Şirket kaynaklarından alınan bilgilere göre futbol bu sene gergin geçen futbol atmosferi de dekoder satışlarının istendiği kadar artmamasında etkili. Ayrıca Bein Sports Süper Lig'i uluslararası pazarlarda planladığı kadar satamamaktan da şikayetçi. Bunda ekonomik krizden dolayı artık büyük yıldızların Türkiye'ye gelmemesinin de etkili olduğu ifade ediliyor.

MAÇLAR ÇOK UCUZA YAYINLANIYOR AMA GERÇEKTEN ÖYLE Mİ?


Fakat bildiğimiz tek bir şey var ki yayın ihalesini ekonomik kriz öncesinde kazanan Digiturk mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde Süper Lig maçlarını nispeten makul bir ücret karşılığında yayınlama hakkı kazandı.


YAYIN HAKKI İHALESİNDE ÖDEME NASIL YAPILIYOR?


İhalenin detaylarına inelim… 21 Kasım 2016 tarihinde imzalanan sözleşme ile birlikte Digiturk 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021 ve 2021-2022 sezonları için 500 milyon dolar+KDV karşılığında Türkiye Futbol Federasyonu ile anlaşma imzalamıştı.

YÜZDE 4'Ü FEDERASYONA


Söz konusu 500 milyon doların yüzde 4’ü Türkiye Futbol Federasyonu’na aktarılıyor. Geri kalan yüzde 14’lük kısım 1. Lig yayını için 1. Lig kulüplerine aktarılıyor. Geri kalan asıl para ise Süper Lig kulüpleri arasında paylaştırılıyor. (Söz konusu bütün ödemelerin yarısı güncel dolar kuru, geri kalan yarısı ise sabit kur üzerine TÜFE güncellemesi şeklinde yapılıyor. Örneğin 2017-2018 yılı için 3.26’ya sabitlenen kur yüksek enflasyonun etkisi ise 2018-2019 sezonunda 3.90’a çıkmıştı.)

PAZARLIK BEKLENİYOR


Kulüpler Birliği ile Bein Medya temsilcilerinin buluşmasında bu yılki kur oranı hakkında ne konuşulacağı merak ediliyor. Pazarlık yapılması bekleniyor. 36 ülkede faaliyet gösteren Bein Medya’nın Süper Ligi oyun kalitesi ve rekabet gücünün düşüklüğünden dolayı başka ülkelere satamadığı ifade ediliyor.

*Bein Sports Digiturk'ü TMSF'den yaklaşık 1 milyar dolara satın almıştı. Platform öncesinde Çukurova Grubu'na aitti.