Emekli olan kişiler için her ay emekli maaşı almak kadar emekli maaşına bloke konması da çok önem taşıyan bir konudur. Bir takım sebeplerden dolayı bankalar emekli maaşların tümüne bloke koymakta ve emekli olan kişinin emekli maaşını almasına engel olmaktadır. Şimdi, blokeli emekli maaşı ne demek? Gelin hep birlikte öğrenelim…

BLOKELİ EMEKLİ MAAŞI NE DEMEK?

Emekli olan kişileri ve emekli maaşını almaya başlayan kişileri en çok ilgilendiren konulardan birisi emekli maaşı üzerindeki blokedir. Bazı sebeplerden dolayı bankalar emekli maaşlarının hepsine bloke koymakta ve emekli olan kişinin maaş almasına engel olmaktadır.

Emekli maaşı üzerine bloke koyma konusu yasalarda yer almaktadır. Yasada belirtilene göre emekli maaşına bloke koyma hakkı yoktur. Aynı maddenin açıklamasına göre nafaka alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun alacakları hariç kişinin emekli aylığından kesinti yapılamamaktadır ve üzerine bloke konulmamaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre; sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödeneklerinin Kurum açısından doğan alacakları devir edilememektedir. Yani gelir, aylık ya da ödenekler takip ve tahsili gereken alacaklar ve nafaka borçları dışında haczedilememekte ve bloke edilememektedir. Belirtilen bu kanuna göre haczi yasaklanmış olan gelir, aylık ya da ödemelerin haczedilmesine dair alınan talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde reddedilir. Yani emekli kişinin bizzat talebi olmazsa nafaka alacağı dışında maaşından hiçbir kesilme yapılamamaktadır.

HAREKETSİZ VE BLOKELİ MAAŞ SORGULAMA

E-devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu, 12 ay boyunca hareketsiz kalan ve bloke olan hesapların emekliler tarafından sorgulama yapabilmesi için uygulama başlattı. Sisteme giriş yapıldıktan sonra bankaların Sosyal Güvenlik Kurumu'na iade ettiği emekli maaşları ile hareketsiz olmasından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından blokeye alınan emekli maaşları sorgulanır.

İşlemin yapılması için PTT şubelerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alınır ve internette turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. Ana sayfada bulunan e-hizmetler bölümü açılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama sekmesine tıklanır. Kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıkladıktan sonra açılan pencereye e-devlet şifresi ve TC kimlik numarası yazılır. Bu şekilde sisteme giriş yapıldıktan sonra blokeli maaş sorgulaması gerçekleştirilir.

[old_news_related_template title="2019 emekli maaş kesintileri nelerdir? " desc="Emekli maaşından yapılan ilaç katılım payı, tıbbi malzeme katılım payı, muayene katılım payı ve icra takibiyle haciz gibi kesintiler ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde. Peki 4A, 4B ve 4C emekli maaş kesintisi sorgulama nasıl yapılır? İşte cevabı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/15/iecrop/emekli-kesinti-shutter_16_9_1555304242.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/emekli-maas-kesintileri-4a-4b-ve-4c-emekli-maas-kesintisi-sorgulama-szcu1-4424447/"]