Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum  termik santraller hakkında açıklama yaptı. Bu ay içerisinde 13 termik santralin inceleneceğini söyleyen Bakan Kurum,  "Mevzuata aykırı ne kadar tesis varsa kapatma dahil tüm cezai işlemleri yapacağız." diye konuştu.

AKP VE MHP OYLARIYLA KABUL EDİLMİŞTİ


Günlerdir Türkiye’nin gündemini meşgul eden termik santral düzenlemesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kanundan çıkarılmıştı. Kömürlü termik santrallere havayı kirletme izni veren ve Meclis'teki tüm partilerin 14 Şubat 2019’da aldıkları ortak kararla geri çekilen yasal düzenleme geçen hafta Meclis gündemine geldi. Düzenlemeye ilişkin madde torba yasa içinde AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmişti.

[old_news_related_template title="Sözcü, Erdoğan'ın termik santral düzenlemesine muhalefetini yazmıştı!" desc="15 termik santralin filtresiz olarak 2 yıl daha çalışmasını ön gören düzenlemenin TBMM'de kabul edilmesinin ardından tepkiler çığ gibi büyümüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenlemeyi veto etti. Sözcü.com.tr, Erdoğan'ın TBMM'deki AKP'li vekillerden farklı düşündüğünü düzenleme kabul edilmeden önce yazmıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/02/iecrop/termik-santral-reuters_16_9_1575296665.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/sozcu-erdoganin-termik-santral-yasasina-muhalefetini-yazmisti-5485475/"]

ERDOĞAN VETO ETTİ


Ancak söz konusu madde, “Biz bunları böyle çalıştıramayız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz halkımızın zehirlenmesine müsaade etmeyiz. Bir tarafta halkım diğer tarafta sermaye var. Kimse kusura bakmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi.

AKP grubu da torbadan ilgili maddeyi çıkardı. Yani termik santrallerin havayı daha fazla kirletmelerinin önüne geçildi.

ŞİRKETLER NEDEN İSTEMİYORDU?


Filtresiz bacaların monte edilmesi, santrallerin bir süreliğine ‘üretim dışı' kalmasını gerektiriyor. Bu da şirketler için milyonlarca dolar ‘kârdan zarar' anlamına geliyor.

Öte yandan santrallere takılması planlanan bacaların tanesinin 12 milyon euro olduğu bildiriliyor.

SANTRALLER NEREDE BULUNUYOR?


Santraller ağırlıklı olarak; Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Sivas ve Şırnak’ta yer alıyor. (AA-sozcu.com.tr)


[old_news_related_template title="Termik santral önergesini veren vekil konuştu" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın veto ettiği termik santral konusunu gündeme getirip kanunlaşmasını sağlayan AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, ‘’Önergeyi ben verdim ama veto konusunda Cumhurbaşkanına katılıyorum’’ dedi. Öztürk önergeyi hazırlarken Cumhurbaşkanı'na haber vermediklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/04/iecrop/cemal-ozturk_16_9_1575460401.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/termik-santral-onergesini-veren-vekil-konustu-5489621/"]