Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı uygulaması, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Nisan 2016'da hayata geçirildi. Uygulamayla, yuva kurmak isteyen fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle evlenemeyen gençlere devlet desteği sağlanıyor. "Çeyiz Hesabı" uygulamasında yapılan düzenlemeyle devlet katkısı artırıldı. Buna göre, verilebilecek en yüksek tutar 5 bin liradan 9 bin liraya çıkarıldı. 2019 yılı için Çeyiz Hesabı'nda katılımcıların yatıracağı aylık alt limit 155 lira 26 kuruş, üst limit ise bin 552 lira 65 kuruş olacak. Üç aylık ödemeyi seçenlerin bu rakamların üç katını yatırmaları gerekiyor. Öte yandan, 2019 yılı için ödenebilecek devlet katkısı, katılımcıların birikimlerinin yüzde 20'si olarak belirlendi ancak bu rakam da 6 bin 500 lirayı geçemeyecek. Nisan 2016'da hayata geçirilen ve yuva kurmak için maddi olanakları elvermeyen gençlere devlet desteği sağlayan çeyiz hesabı nedir? Çeyiz hesabı açma şartları nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde tüm ayrıntıları ile sizler için derledik...

çeyiz hesabı sözcü ile ilgili görsel sonucu

ÇEYİZ HESABI NEDİR?

Çeyiz hesabı, müşterilerin tasarruf eğilimlerini artırarak uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve şartların sağlanması koşulu ile devlet katkısının da birikime eklenmesi ile toplumu tasarrufa teşvik eden bir üründür. Türk Lirası cinsinden vadeli mevduat hesabı niteliğinde olan Çeyiz Hesabı, avantajlı faiz oranları ve %25’e varan devlet katkı modeli ile bugünden birikim yaparak evlilik döneminde rahat etmek isteyen henüz evlenmemiş ve 24 yaşını doldurmamış (Ödeme süresi en az 3 yıl) gençler ve çocukları adına açılır. Hesap açtıran bireyler, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yaptıkları takdirde devlet katkısı ödemelerini alabilirler. En az 3 yıl da ödeme süresi göz önüne alındığında başvuru için 24 yaşını aşmamış olmak gerekiyor.

ÇEYİZ HESABI DEVLET DESTEĞİ NE KADAR?

Çeyiz hesabını 2016’da açtırıp 3 yıl düzenli ödeme yapanlar için 9 bin TL'yi bulan ilk ödemeler için başvurular 17 Nisan 2019 tarihinde başlayacak, ödemeler ise mayısta yapılacak.

Çeyiz hesabı hesaplaması yapılırken ödemelerin süresi dikkate alınıyor. 36, 48 ile 60 ay ve üzeri süreyle yapılan ödemelerde çeyiz hesabı faiz oranı yüzde 10 ile 25 arasında değişiklik gösteriyor. Tabii bu orana göre devlet katkısı da artıyor. Çeyiz hesabı için en fazla devlet desteği rakamları ise şöyle:



ÇEYİZ HESABI AÇMA ŞARTLARI NELERDİR?

Çeyiz Hesabı’nı sadece T.C. vatandaşı gerçek kişiler ile mavi kart sahipleri açtırabilir. Çeyiz hesabı açılabilmesi için bireylerin 24 yaşını doldurmamış olmaları gerekiyor. 18 yaşından küçükler için ise çeyiz hesabı velileri veya yasal vasileri tarafından açılabiliyor. Çeyiz hesabı açtıracakların daha önce evlenmemiş ve hali hazırda bekar olmaları gerekiyor. Yine çeyiz hesabından yararlanmak isteyenlerin evlenmeden önce en az 3 yıl ödeme yapmaları da şartlar arasında. Bu şartlara uyan her vatandaş kamu ve özel bankaların şubelerine giderek çeyiz hesabı açtırabilirler. TL dışındaki mevduatlarla ise çeyiz hesabı açılamıyor.