Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan Doğu Ekspresi'ndeki toplu bilet satış iddialarına ilişkin CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen'in soru önergesini yanıtladı.

Bireysel yolculara toplam 360 kişilik bilet kontenjanının, tüm satış kanallarından satışa sunulduğunu, buna karşılık binlerce talep geldiğini vurgulayan Turhan, Doğu Ekspresi biletlerinin, TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürlüğünce Elektronik Yolcu Bilet İşlemleri Sistemi (EYBİS) üzerinden normal şartlar altında 30 gün önceden, 00.00-04.00 saatlerinde satışa açıldıktan sonra saniyeler içinde satıldığını kaydetti.

Turhan, EYBİS tarafından tamamen otomatik olarak üretilen bilet satış sisteminin, dışarıdan müdahaleye mahal vermeyecek şekilde satışa sunulduğunu, bilet satışı esnasında TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürlüğünce veya herhangi bir kullanıcı tarafından müdahalenin söz konusu olmadığını bildirdi. Numaralandırma ve satışa açma işleminin, EYBİS tarafından her yolcu treni için ayrı ayrı ve rastgele yapıldığına dikkati çeken Turhan, Doğu Ekspresi trenlerinin biletlerinin toplu halde satıldığı iddialarının doğru olmadığını belirtti.

[old_news_related_template title="Doğu Ekspresi biletleri satışı KDK’ya şikâyet konusu oldu" desc="Son günlerin popüler gezi rotalarından olan Doğu Ekspresi biletlerinin satışı “Kamuya Açıklık İlkesi” ihlal edildi iddiasıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet konusu oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/dogu_16_9_1549696590.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/dogu-ekspresi-biletleri-satisi-kdkya-sikayet-konusu-oldu-3456870/"]

360 ADEDİ BİREYSEL YOLCULAR İÇİN 40 ADEDİ GRUPLAR İÇİN


Turhan, Doğu Ekspresine ilave edilen sadece 2 adet yataklı vagonun acente, dernek, öğrenci grubu, fotoğrafçılık grupları, dağcılık kulüpleri, vakıf gibi gruplar için kiralandığını, vagonların kira ücretinin 3 bin 860 TL olarak belirlendiğini anımsattı. Turhan, şu bilgileri verdi:

"Bu grup biletleri tur düzenleyen firmalar tarafından konaklama, gezi vb. ilave edilerek tur paketi ile satılmaktadır. Bu tur paketlerinin fiyatlarının TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürlüğünce belirlenmesi veya müdahalede bulunulması söz konusu değildir. Öte yandan söz edilen bu gruplara tahsis edilmek üzere ilave edilen 2 adet yataklı vagona kapasitenin üzerinde bir talep olduğu görüldüğünden, 2018-2019 sezonunda bu vagonların gruplar arasında adil bir şekilde tahsisi amacıyla TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü internet sitesinde ilgili duyuru yapılarak 4 Haziran - 20 Temmuz 2018 tarihleri arasında ilgililerden talepler alınmış ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede talep sayıları ve imkanlar göz önünde bulundurulmuş ve bir sezonluk olmak üzere talep sayıları ile orantılı bir dağıtım yapılarak, adil bir tahsisat yapılmasına özen gösterilmiştir. Turizm acentelerinin tur organizasyonlarını (otel, gezi, uçak rezervasyonları vb.) düzenleyebilmesi için gruplara özel vagon kiralamasının birkaç ay önceden yapılması gerekmektedir. Böylece acenteler plan ve programlarını gerçekleştirmek için gerekli zamanı kazanmaktadırlar. Doğu Ekspresi'nin günlük 400 tren koltuk kapasitesinden 360 adedi bireysel yolcular için 40 adedi ise gruplar için ayrılmıştır. Bireysel bilet satış kanalı EYBİS, bir kişinin bir girişte en fazla 11 kişiye kadar bilet almasına müsaade etmektedir."

AA