Bir kurum ya da kuruluşta çalışan kadın işçilere hamilelik ve doğum dönemlerinde özel olarak sağlanan haklar bulunmaktadır. Çalışma hayatındaki anne adaylarının da en çok merak ettiği konulardan biri olan bu haklar 4857 Sayılı İş Kanunu ile çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Özellikle de doğum sonrası hem anne hem de bebeği için çok kritik ve özel bir dönemin başlangıcı olduğu için hassas bir yeri vardır. Bu nedenle doğum sonrası çalışma hayatına dönecek olan kadın işçiler bu süreç sonrasındaki haklarını bilmek istemektedir. Peki, doğum sonrası işçi hakları nelerdir? İşte tüm anne adaylarının ve yeni annelerin merak ettiği konuyla ilişkin detayların yer aldığı haberimiz…

DOĞUM SONRASI İŞÇİ HAKLARI

Kadın işçinin doğum sonrası olduğu gibi doğum öncesinde de tanınmış hakları bulunmaktadır ve tüm bu haklar kadın işçilere kanunlarca tanınmıştır.

Buna gör e 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. Maddesi;

Analık halinde çalışma ve süt izni

Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.

(Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

(Ek cümleler: 29/1/2016-6663/22 md.) Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.

(Ek fıkra: 29/1/2016-6663/22 md.) Birinci fıkra uyarınca kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre üç yüz altmış gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

(Ek cümle: 29/1/2016- 6663/22 md.) Bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

(Ek fıkra: 29/1/2016-6663/22 md.) Bu madde hükümleri iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçi için uygulanır.

[old_news_related_template title="Doğum izni hesaplama nasıl yapılır?" desc="Süt izni, doğum izni ya da analık izni… Çeşitli isimlerle anılan doğum izni hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmayan kadın çalışanlar için hazırladığımız haber merak edilen tüm soruları cevaplayacak. Doğum izni hesaplama nasıl yapılır? Doğum izni ne şekilde kullanılır? İşte tüm bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz haberimizin detaylar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/02/iecrop/shutterstock_624530033_16_9_1567402653.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/dogum-izni-hesaplama-nasil-yapilir-2szcu-5311754/"]