ABD Merkez Bankası(Fed) politika faizini yüzde 2.25 ile yüzde 2.50 aralığında sabit tuttu ve faizleri yakın zamanda ayarlamak için çok da istekli olmadığının sinyalini verdi. Fed istihdam artışının devam etmesi, ekonomik büyüme ve zayıf enflasyonun hafif yükselebileceği olasılığından destek buldu.

Fed Başkanı Jerome Powell iki günlük politika toplantısının sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Şu anda politika yaklaşımımızın uygun olduğunu düşünüyor; her iki yönde hareket ettirmek için güçlü bir gerekçe görmüyoruz" diye konuştu.



Fed Başkanı Jerome Powell'un enflasyonu düşüren faktörlerin "geçici" olabileceğini söylediği ve faiz artırım ya da indirimi için güçlü bir gerekçe görmediğini söylemesi ise dolarda değer kazancını beraberinde getirdi.

Dolar endeksi 97.149'a geriledikten sonra 97.616 seviyesine yükseldi.

Dolardaki güçlü seyrin de etkisiyle dolar/TL ise 6 seviyesinin hemen altında işlem görmeyi sürdürüyor. 30 Nisan akşam saatlerinde 5.95 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah saat 17.20'de 5.9685/5.9702 seviyesinde.



Küresel hisse senedi piyasaları, yılın başından bu yana büyük ölçüde dünya genelinde gevşek para politikaları beklentileriyle yeni zirve seviyelere yükselirken, ABD-Çin ticaret müzakerelerinde olumlu bir yaklaşım da iyimserliği artırdı.

[old_news_related_template title="Fed faiz kararını açıkladı" desc="ABD Merkez Bankası Fed kritik faiz kararını açıkladı. Fed faizi değiştirmeyerek yüzde 2.50 seviyesinde tuttu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/01/iecrop/fed_16_9_1556739076.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/son-dakika-haberi-fed-faiz-kararini-acikladi-2-4640230/"]

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Asya piyasalarında uzun bir tatil olmasının hacimleri bir miktar azaltacağını, illikit piyasada ise ani hareketlere neden olabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan TCMB'nin enflasyon raporu açıklamaları sonrası para politikasının yönüne ilişkin endişeler kısmen ortadan kalktı diyebiliriz ancak rezervlerdeki düşüşe ilişkin ise endişeler devam edecektir" dedi ve ekledi:

"Küresel ticaret savaşlarında yatışma da olumlu. Fed'in olası bir faiz indirimini seçenek olarak görmemesi ise dolarda güçlü bir seyir anlamına geliyor ki bu ise TL ve benzer EM'ler için olumsuz. Son 2 haftada mevduat faizlerinin yükselmesi ve stopaj adımlarıyla lokallerin döviz mevduat biriktirme eğilimini kırabilecek adımlar ise kullanıma göre önümüzdeki dönemde TL'nin en önemli destekçisi olabilir. Bugün için 5.95 etrafında yatay bir seyir öngörüyoruz. Siyasi gündem ekonomiye ilişkin siyasilerin açıklamaları da önemli olacaktır."

REZERV AÇIKLAMALARI PİYASAYI TATMİN ETMEDİ


TCMB yılın ikinci enflasyon raporunda bu ve gelecek yıl için enflasyon tahminlerini korudu, PPK metninde gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik değişikliğin yapısal olduğunu belirtirken, sıkı para politikasını yineledi. Ancak bankanın yaptığı rezerv açıklamaları piyasayı tatmin etmedi.

Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz uygulanan bir yıldan uzun vadeli mevduatta gelir vergisi stopajı sıfırlandı.

Siyasi gündemde ise YSK'nın İstanbul yerel seçimine ilişkin kararı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, TOBB 75. Genel Kurulu'na ve 7. Aile Şurası'nda ekonomiye ilişkin verebileceği mesajlar takip edilecek. Veri gündeminde ise Türkiye ve Euro Bölgesi imalat PMI ve ABD işsizlik maaşı başvuruları başta olmak üzere ABD verileri takip edilecek.

ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik de piyasada baskı yaratmaya devam ediyor.