ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sonrası açıklamalarının gelecek yıl için indirim beklentilerini azaltmasıyla dün yükselen dolar/TL, dün 5.56-5.61 aralığında dalgalı bir seyir izledi.

Öte yandan piyasalar bugün S&P'nin açıklayacağı Türkiye'nin kredi notunu bekliyor. Uzmanlar S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu değiştirmesini beklemiyor. Türkiye'nin kredi notunun B+'da bırakılması görünümün de 'durağan'da tutulması fiyatlanıyor. Kredi notunun saat 23:10'da açıklanması bekleniyor.

Fed 25 baz puan ile tahminlere paralel faiz indirim kararı alırken, seri faiz indirimlerine gerek duymadığının sinyalini verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından dün akşam düzenlediği basın toplantısında, "Şunu açıkça belirteyim, bu uzun süreli faiz indirimlerinin başlangıcı anlamına gelmiyor" dedi, ancak "Sadece tek bir faiz indirimi yapılacak demedim" ifadesini de kullandı.

Powell faiz indirimini "para politikasında döngü ortası ayarlaması" olarak niteledi. Yatırımcılar ise bunu sert faiz indirimlerinin yakın vadede gerçekleşmeyeceği olarak yorumladı.

Yatırımcıların uzun süreli bir gevşeme döngüsünün olası olmadığına karar vermesiyle Fed sonrası dolar endeksi 26 ayın en yüksek seviyesine geldi.

'DOLARİZASYON BASKISI DEVAM EDİYOR'


Dolar/TL saat 07:22'de 5.6021/5.6071 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, kurun belli bir süre volatiliteden arınması ve gerilemesinin hane halkının bir süredir çok katı olduğu dolarizasyon konusunda döviz bozdurumlarını da beraberinde getirdiğini söyleyerek, "Bu da içeride bir miktar döviz likiditesi yaratsa da tam anlamıyla talebi karşılayacak likiditenin kaynağı bu değil.

Ancak kur şu anda temel gelişmelerden bir miktar kopukluk yaşıyor. Ekonomik aktivitede tekrar toparlanma görene kadar ve ekonomiye duyulan güven artana kadar kur üzerinde dolarizasyon baskısının devam ettiğini görebiliriz. Dolar/TL 5.55-5.63 arasında dengelenme eğiliminde. Enflasyonun tek haneleri görme ihtimalinin olması ve küresel genişlemeci adım beklentileri kurda yukarı yönlü hareketleri geri satışlarla baskılıyor" dedi.

[old_news_related_template title="Enflasyon raporu açıklandı! Yıl sonu tahmini değişti" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Atama Kararı’na ile Murat Çetinkaya'nın yerine getirilen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Uysal 2019 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 14.6'dan yüzde 13.9'a düşürüldüğünü açıkladı. Önümüzdeki dönemde izleyecekleri para politikası hakkında da açıklamalarda bulunan Uysal, 'Enflasyondaki düşüşün sağlanması büyük önem taşıyor. Temkinli bir duruş benimsediğimizi de belirtmek isterim. Elimizdeki araçları gerektiğinde etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/31/iecrop/resim1_9031881_16_9_1564563351.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/son-dakika-enflasyon-raporu-aciklaniyor-3-5257641/"]