TCMB faiz kararının geleceği yeni haftanın ilk gününe Dolar/TL 5,71 seviyesinden başladı. Mnuchin, Trump yönetiminin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi satın alması dolayısıyla yaptırımları incelediğini ancak henüz karar alınmadığını belirtti. ABD Hazinesi'nin yaptırımları değerlendirip değerlendirmediği sorulduğunda Mnuchin Beyaz Saray dışındaki gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunu inceliyoruz, belirli kararlar hakkında herhangi bir açıklama yapmayacağım, ama inceliyoruz" dedi. Dolar bu açıklamanın ardından yükselişe geçti.

Dolar/TL saat 17.00 itibarıyla güne 5.7461/5.7485'ten işlem görüyor, kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları: Çeyrek ve gram altın 9 Eylül güncel fiyatlar…" desc="Altın fiyatları haftanın ilk gününde yatırımcılar ve hediye olarak almak isteyen tarafından merakla araştırılıyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana altının gramında ufak değişimler oldu. Gram altın fiyatı 276 liraya ulaştı. Altın fiyatları merak edenler için haberimizin içerisinde yer alıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/09/iecrop/altin-fiyatlari-shutter_16_9_1566190106-880x495_16_9_1568005772.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-ceyrek-ve-gram-altin-9-eylul-guncel-fiyatlar-5323437/"]

Ancak herhangi bir potansiyel hedef belirtmedi.

Türkiye'nin dolar cinsi tahvilleri de açıklamanın ardından değer yitirdi.

Küresel düşük faiz beklentileri ve olumlu makro verilerle geçen hafta yönünü aşağı çeviren ve 5.65 seviyesinin altını test eden dolar/TL, Cuma günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili açıklamaları ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun beş ayrı suçtan 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı yönündeki açıklamaların ardından yükselişe geçmişti.

Siyasi gelişmelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonunda faiz konusunda yaptığı açıklamaların da TL'de baskı yarattığını söyleyen bir bankacı, "Dolayısıyla sabahtan beri TL'de satış eğilimi görüyoruz. Ancak ABD'den gelen açıklama kurda yükselişi hızlandırdı" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hafta sonunda yaptığı açıklamada, "Perşembe günü Para Piyasası Kurulu toplanıyor. Ben inanıyorum ki faizler daha da düşecek. Faiz düştükçe enflasyon da düşecektir, bunu göreceksiniz" dedi.

Beklentilerin altında artan enflasyonun TCMB'nin beklenen faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceği görüşünün ardından geçen hafta itibarıyla faiz indirimlerinin 200 baz puanın altında kalmasına ihtimal verilmiyordu. Bankacılar PPK'da 200-300 baz puan arası bir indirimin makul karşılanabileceğini belirtiyor.

Piyasalar ayrıca ECB toplantısını da izliyor.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günkü toplantısı öncesinde değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. ECB'nin zayıflayan ekonomiyi canlandırmak için yeni destekler vermesi bekleniyor. ECB'nin para politikasını gevşeteceğine dair beklentiler kuvvetlenirken, diğer küresel merkez bankaların da para politikalarını gevşetiyorlar.

Piyasada ayrıca jeopolitik gelişmeler, kabine revizyonu söylentileri de takip edilen konular arasında yer alıyor.

Tahvil piyasasında geçen hafta enflasyon verisi sonrası 50 baz puanının üzerinde düşüş yaşanmıştı. Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot piyasada ortalama bileşik getiri %15.49, valörde son işlemde %15.64 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %15.62, valörde saat 1639'da son işlemde %15.53 seviyesindeydi.

Cuma günü spot kapanışta bileşik getirinin %15.81 olduğu iki yıllık gösterge tahvil ise bugün spot kapanışta ortalama %15.78, valörde saat 1639'da son işlemde %15.66 seviyesindeydi.

REUTERS