Dolar/TL Merkez Bankası'nın kredi büyümesini teşvik eden zorunlu karşılık (ZK) adımı ve artan jeopolitik endişelerle yaklaşık bir ayın en yüksek sevıyesi olan 5.75 sınırına yaklaştı.

Dolar/TL saat 11.59 itibarıyla 5.7240/5.7271'den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Bir süredir benzer ülkelerden pozitif ayrışma yaşayan TL bugün ise gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda. TL'nin bugün dolar karşısındaki değer kaybı %1'i aşarken, benzer ülke para birimlerinde artı/eksi %0.5 bandında değer kazançları ve kayıpları yaşanıyor.

İşlemciler, TL'deki değer kaybı ve negatif ayrışmayı TCMB'nin ZK adımlarının kamu bankalarına getireceği 20 milyar TL'nin üzerindeki likidite artışı ve Suriye'de artan gerginliğin jeopolitik endişeleri artırmasına bağladılar. Aynı saatte sepet bazında TL 6.0267/6.0287, euro/TL ise 6.3350/6.3372 seviyesindeydi.

ZORUNLU KARŞILIKLARDA İNDİRİM


TCMB dün ZK oranlarını ve ZK'lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirdiren yeni bir sisteme geçtiğini açıkladı.

TCMB'nin yeni uygulamasıyla kredi büyümesi yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olan bankalar ZK oranlarında 1 yıldan kısa vadeler için indirim sağlayacak. Böylece kredi büyümesi TCMB tarafından belirlenen kriterleri sağlayan bankaya teşvik uygulanmış olacak. ZK oranlarında kriterleri sağlayamayan bankalar için ise eski oranlar geçerli olacak.

Öte yandan yine kriterleri karşılayan bankalar TCMB'de tuttukları TL ZK'lar için aldıkları faiz/nemalarda artış sağlayacak. Kriterleri sağlamayan bankalar ise faiz/nemada düşüş yaşayacak.

BANKACILAR: KAMU BANKALARINA YARAR


Reuters'a bilgi veren bankacılar halka açık bankalar arasında yaptığı değerlendirmeden düzenlemeden tüm kamu bankalarının yararlanacağını, ancak özel bankaların mevcut durumda kriterleri bugün için karşılayamadığını belirttiler.

TCMB açıklamasına göre, yeni uygulama ile ilk aşamada piyasaya yaklaşık 5.4 milyar TL ve 2.9 milyar dolar karşılığı altın ve döviz likiditesi verilmesi bekleniyor. Bu, 20 milyar TL'nin üzerinde bir likiditenin ilk etapta kamu bankaları aracılığıyla piyasaya sağlanacağı anlamına da geliyor.

Öte yandan Türkiye'nin İdlib'deki 9 numaralı gözlem noktasına gönderdiği askeri konvoy, MSB'nin yaptığı açıklamaya göre dün Khan Sheikhoun'un biraz kuzeyinde hava saldırısına uğradı ve durdu.

Türkiye, Rusya ile yaptığı anlaşma çerçevesinde İdlib vilayetinin çevresinde 12 tane gözlem noktası kurararak bölgede çatışmasızlık sağlamaya çalışıyor.

Suriyeli muhaliflerin, hükümet güçlerinin taarruzu sonucu İdlib vilayetinin güneyinde yer alan Khan Sheikhoun kasabası ile İdlib'e komşu Hama vilayetinde sahip oldukları son köy ve kasabalardan çekildiği bildirildi. Ancak Suriye hükümet güçleriyle savaşan gruplardan biri bölgeden çekilmediğini ve savaşmayı sürdürdüğü açıkladı.

Bankacılar bu haftanın en önemli gündem maddesinin ise ABD Merkez Bankası olacağını düşünüyorlar. ABD tahvil getirilerindeki sert düşüş ve ters verim eğrisi sonrası Powell'ın Jackson Hole konuşmasında verebileceği politika mesajları küresel piyasalarda yön belirleyici olarak izlenecek. Piyasa bu konuşmadan Fed faiz indirimi tahminlerini de güncellemesine neden olabilecek.

[custom_content title="ZORUNLU KARŞILIK NEDİR?" desc="Zorunlu karşılıklar, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak, Merkez Bankası'nda tutmaları gereken mevduatlarının kanunen saptanmış orana verilen isim."]

 

[old_news_related_template title="Merkez'den zorunlu karşılıkta kredi büyümesi kriteri" desc="Merkez Bankası, zorunlu karşılıkların finansal istikrarı destekleyecek şekilde daha esnek ve etkin kullanılmasına karar verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/19/iecrop/tcmb-aa_16_9_1566222416.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/merkezden-zorunlu-karsilik-belirlemede-kredi-buyumesi-kriteri-5289448/"]