ABD ve Çin arasında devam eden ticaret savaşının yanı sıra Almanya ekonomisindeki yavaşlama, Hong Kong, İtalya ve İngiltere'deki siyasi karışıklığın gerilimi artırdığı bir ortamda, yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın TSİ 1700'da Jackson Hole'da yapacağı konuşmayı yakından izleyecekler.

Dolar/TL saat 13.48 itibarıyla 5.7721/5.7737'den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Powell Jackson Hole toplantısında uzun süredir beklenen konuşmasını yapacak. İki Fed yetkilisi, yeni ekonomik zayıflık işaretleri olmadan faizleri düşürmek için hiçbir neden görmediklerini belirttikten sonra daha fazla gevşeme konusunda şüpheler ortaya çıktı.

Philadelphia Fed Bankası Başkanı Patrick Harker ve Kansas City Fed Bankası Başkanı Esther George dün faiz oranlarını düşürmeye gerek olmadığını gördüklerini söylediler.

Powell'ın, ABD-Çin ticaret savaşından kaynaklanan olumsuzluğun küresel bir ekonomik yavaşlamayı kötüleştirebileceğini ve nihayetinde daha fazla faiz indirimi yapılması gerektiğini kabul etmesi muhtemel.

[old_news_related_template title="ABD-Türkiye ilişkilerinde flaş gelişme! Teklif resmen geri çekildi" desc="Washington-Ankara hattında S-400 krizi sürüyor... Amerikan yayın kuruluşu CNN, ABD'nin Türkiye'ye yaptığı Patriot hava savunma sistemi teklifini resmen geri çektiğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/23/iecrop/patriot_16_9_1566536921.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abd-turkiye-iliskilerinden-flas-gelisme-teklif-resmen-geri-cekildi-5295745/"]

CME Group'ın FedWatch aracına göre vadeli işlem kontratları Eylül ayındaki toplantıda %91 olasılıkla faiz indirimi fiyatlıyorlar.

ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve sunduğu yüksek faizin etkisiyle TL bu çeyrekte en iyi performansı gösteren EM para birimi olurken, tahvil piyasasına girişlerin de devam etmesiyle faizlerde de düşüş de gözlenmişti.

Ancak bu trend küresel satış baskısı sonrası terse dönmüş durumda. Bankacılar Türkiye piyasalarının geçen haftaki resmi tatil döneminde 5.4515'ten başlayan ve iki haftadan kısa sürede 5.79'a kadar devam eden değer kaybı için küresel gelişmelerin dışında Türkiye özelinde TCMB'nin ZK adımları ve jeopolitik endişeleri değer kaybını artıran gelişmeler olarak öne çıktığına dikkat çekiyor.

Suriye'de Beşar Esad'a karşı savaşan muhaliflerin elindeki son büyük toprak olan İdlib vilayeti sınırlarında başlayan taarruz on binlerce sivilin Türkiye sınırına doğru kaçmasına yol açtı.

Taarruz ayrıca Türkiye'nin Rusya ile vardığı İdlib'de çatışmaların önlenmesi anlaşması kapsamında kurduğu 12 gözlem noktasından birini İdlib vilayetinin geri kalanından kopardı.

Reuters'ta bugün yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere Suriye ordusunun ülkenin kuzeybatısında mevzi kazanması, iç savaştaki cephe çizgisini Türk askerlerini ateş hattında bırakabilecek bir yere taşıdığı gibi, yeni bir mülteci dalgasından korunmaya çalışan Ankara için sorun yaratabilir.

Dolar/TL 8 Temmuz'dan buyana ilk kez 5.79 seviyesini dün test ettikten sonra bu seviyenin hemen altında bir seyir izliyor. TL gelişmekte olan ülkelerden de negatif ayrışarak değer kaybediyor.

TL'deki satış baskısı ile birlikte TL'nin bir aylık zımni oynaklığı da yükseliş gösterdi. Geçen yıl kur krizinde 60 seviyesini gören zımni oynaklık 13'lü seviyelere gerilemişti. Son satış baskısının ardından oynaklık 16.50 seviyesine kadar yükseldikten sonra dün itibarıyla 16'nın hemen altında seyrediyor.

TCMB bu hafta ZK oranlarını ve ZK'lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendiren yeni bir sisteme geçtiğini açıklamıştı.

TCMB'nin ZK adımının ilk etapta kamu bankaları aracılığıyla yaratacağı yaklaşık 22 milyar TL'lik likidite yatırımcılar arasında endişeye yol açtı. Bankacılar likitidenin sıkı para politikasına yönelik yarattığı endişenin yanı sıra, firma borçlarının ödenmekte zorlandığı bir dönemde bankaların kredi artışına yönlendirilmesini de eleştirdiler.

Öte yandan sistem özel bankaların kredi büyümesini teşvik ediyor ve bankacıların yaptığı hesaplamalara göre sistem önümüzdeki yıl aynı kalması halinde 2020 banka kârlarına %8 artış getirme potansiyeli yaşıyor.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 seviyesindeydi. Dün son işlem %16.81 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos'ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi. Önceki gün son işlem %16.18 olurken dün bu tahvilde işlem gerçekleşmedi.

Bu verilere göre küresel piyasalarda özellikle de ABD'de görülen ve ABD ekonomisi için resesyon endişesi olarak yorumlanan ters verim eğrisi Türkiye'de ise bu hafta itibarıyla yerini yatay bir seyre bırakmış oldu. Uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş piyasalarda yakıdan takip ediliyor.

REUTERS

[old_news_related_template title="S-400 krizinin gölgesinde kritik teslimat" desc="Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD, dün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne dört adet Boeing CH-47F Chinook tipi helikopterin teslimatını gerçekleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/01/iecrop/chinook_16_9_1564641767.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abdden-turkiyeye-ust-duzey-teslimat-5259850/"]