Dolar/TL geçen hafta yaklaşık iki ayın en düşüğü olağan 5.6855'e kadar geriledikten 5.70 etrafında oldukça dar bantta seyretmişti.

Türkiye'nin S-400 sistemlerine test edeceği haberi sonrasında ise dolar/TL önce 5.75'in üzerine ardından da bu sabah itibarıyla 5.7730'a kadar yükseldi.

PİYASALARDA SON DURUM


(Detaylı veriler için tıklayınız)

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="0" borsa="1"][/doviz_borsa_template]


ABD İLE İLİŞKİLER İZLENİYOR


Piyasa genelindeki olumlu hava, Wall Street endekslerinin yeni rekor seviyelerinde kapanmasını sağlarken bu iyimserlik ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik soru işaretleriyle bugünlerde TL'ye tam olarak yansımıyor.

İşlemciler yıl sonunun yaklaşmasının da etkisiyle son dönemde yatay bir seyir izleyen TL'de son iki günde satış baskısının belirginleştiğini ve negatif ayrışma olduğunu doğruluyorlar. Ancak bankacılar değer kaybının "sınırlı" kaldığında da hemfikirler.

Bir işlemci, "Anlaşılan o ki bugün için iki ülke anlaşmazlıkları daha kötüye götürmemekte kararlı... Bu TL'de bugün için sınırlı bir risk ve satış baskısı demek. Hem ilişkilerde hem TL'de ne olacağını da bu süreç belirleyecek" dedi.

ABD Türkiye'ye, S-400'den vazgeçmesi için çağrıda bulunurken Türkiye ise bunun söz konusu olmadığı mesajı veriyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları 27 Kasım: Gram ve çeyrek altın fiyatlarında güncel durum..." desc="Geleneksel birikim aracı altının fiyatları haftanın her günü en çok araştırılan konular arasında kendine yer buluyor. Özelikle altının gram fiyatı ve vatandaşların gözdesi çeyrek altındaki son durum ve güncel fiyat bilgisi merak ediliyor. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/27/iecrop/altin-son-iha_16_9_1573660605-880x495_16_9_1574828253.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-27-kasim-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlarinda-guncel-durum-5474915/"]

Erdoğan kısa süre önce ABD'ye bir ziyarette bulunurken görüşmeleri, "aradaki birçok soruna kökten çözüm getiremedik ama bu meselelerin ilişkilerimizi esir almasına izin vermediğimizi tüm dünyaya gösterdik" söylemiyle özetlemişti.

Son dönemde ABD'li yetkililerin açıklamalarında, Türkiye'nin Washington ile yaşadığı çıkmazı çözüme kavuşturmak için S-400'lerden "kurtulması" gerektiği söylemi öne çıkıyor. Ancak bu Türkiye'de kabul görmüş durumda değil.

Piyasalarda ise iki ülke arasındaki ilişkiler bir süredir daha yakından izlenirken bu süreç TL'de bazen baskı bazen ise sert kazançlar yaratabiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma füze sistemlerini test ediyor olmasının "endişe verici" olduğunu söyledi, ancak füzeler kaynaklı sorunları gidermek için Washington ile Ankara arasındaki görüşmelerin de devam ettiğini belirtti.

YILIN SON FAİZ KARARI BEKLENİYOR


Piyasalarda yakından izlenen ve TL'de yön belirleyici olabileceği düşünülen bir gelişme ise 12 Aralık'ta yılın son faiz kararı olacak.

TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle yüzde 14'e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi. Banka ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyali de verdi.

Öte yandan Reuters'da dün yayımlanan bir haberde ise faiz indirimlerinin tek haneye doğru devamının TL açısından önümüzdeki yıl bir risk oluşturabileceğine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hem faizlerin hem de enflasyonun gelecek yıl tek haneye düşmesini beklediğini vurgulayarak TCMB'den daha fazla indirim çağrısını tekrarlarken bankacılar tek haneli faizin önümüzdeki yıl TL için bir risk olabileceği görüşünde.

Yatırımcılar hem TCMB'nin kredibilitesi hem de TL'nin değer kaybı açısından faiz kararlarını ve bu kararlara siyasi etkiyi yakından izliyorlar. Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden olan ABD ve Rusya ilişkileri, alınan jeopolitik kararlar ve ekonomide atılan adımlar piyasada TL üzerinde etkili oluyor.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda yaşanan sert düşüş eğilimi ardından bugünlerde yatay seyir izleniyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün son işlem ise %12.53 seviyesinde gerçekleşti. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde ise dün son işlem %11.89 seviyesindeydi. (REUTERS)