Dolar/TL ABD ile ilişkilerde iyimser beklentilerin desteğiyle 5 haftanın en düşük seviyesi olan 5.8495'e kadar geriledi. TL'de benzer para birimlerinden pozitif ayrışma bugün de sürüyor.

Dolar/TL geçen hafta 6.15'i test ettikten sonra yönünü aşağı çevirmişti. TL'deki değer kazancı son dört günde ise benzer para birimlerinden pozitif ayrışmaya dönüşerek kuvvetlendi.



Dolar/TL dün en düşük 5.8650'ı test ettikten sonra kazançlarının bir kısmını geri vererek günü 5.90'ın üzerinde tamamlamıştı.

Bu sabah da güne 5.90'ın üzerinde başlayan dolar/TL öğleden sonra kuvvetlenen düşüşle birlikte 24 Nisan'dan beri en düşük seviye olan 5.8495'e geriledi.

Kur saat 16:38 itibarıyla 5.8452/5.8471 seviyesinden işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

DOLARDA S-400 ETKİSİ


Bankacılara göre TL'deki değerlenmenin pozitif ayrışmaya dönüşmesi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rus hava savunma sistemi S-400'ün teslimatının Haziran ayına yetişmeyebileceği açıklaması ile başladı.

Bu açıklamanın ardından Akar'ın ABD'li mevkidaşı ile ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile telefonla görüşmesi sürece ilişkin iyimserliği artıran nedenler oldu. Bu görüşmede iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara dair bir uzlaşı algısı pozitif fiyatlamanın ana belirleyicileri konumunda. Piyasalar sürecin G20 toplantılarında bir ikili görüşme ile devam edip etmeyeceğini de izliyor.

Bugün ise basında yer alan Türk yetkililere dayandırılan haberde, çarşamba günkü telefon görüşmesi sırasında, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin S-400'lerle ilgili Çalışma Grubu oluşturulması teklifini kabul ettiğini belirtildi.

Dün basında yer alan, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları yürüten gemilerinin ve savaş gemilerinin olduğu güney kıyılarına konuşlandırmayı değerlendirdiğine dair haber ise piyasada satış baskısı yaratmıştı. Akdeniz, özellikle de Kıbrıs adası, yeraltı kaynakları arama faaliyetleri nedeniyle bölgede komşu bir çok ülkeyi karşı karşıya getiren bir bölge.

Türkiye'de tutuklu Türk asıllı ABD vatandaşı ve eski NASA çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılması da süreci destekleyen diğer bir neden olarak görülüyor.