Dolar kaç lira oldu sorusu doların hareketli olduğu dönemlerde merak ediliyor. Piyasalarda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliğe rağmen dün anlamlı fiyat hareketleri gözlenmezken, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in ülkesi ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin yorumları küresel piyasalarda riskten kaçışı tetikledi. Dolar/TL ise saat 16:40 itibari ile 5.3984/ 5.3995 seviyesinde işlem görüyor. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel büyüme ve küresel ticarete ilişkin endişeler devam ederken ABD ekonomisinin faiz artışlarına izin verebilecek hızda büyüme gösterebilmesi doları destekliyor. Veriler sonrası henüz ABD faiz politikasına ilişkin tahminlerde bir değişikliğe gidilmedi ancak bu olasılık bile dolardaki değerlenmeyi dolayısıyla TL'deki değer kaybını beraberinde getirdi" dedi ve ekledi:

"Seviyelere baktığımızda Şubat'ta kurun 5.1650-5.3450 bandında bir hareket gösterdiğini görüyoruz. Volatilite ciddi şekilde gerilemiş durumda. 5.35'in üzerinde kapanışlar yukarı yönü beraberinde getirebilir ancak tahminleri değiştirecek boyutta bir gelişme olmadığı sürece yukarıda 5.45 üzeri bir seyir öngörmüyoruz."

Piyasalarda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliğe rağmen anlamlı fiyat hareketleri gözlenmezken, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in ülkesi ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin yorumları küresel piyasalarda riskten kaçışı tetiklemişti.

[old_news_related_template title="Güncel çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu? Altın fiyatları düşüyor! İşte 1 Mart altın fiyatları..." desc="Altın fiyatları ekonomi gündeminin merak edilenleri arasında yer almaya devam ediyor. Altın fiyatlarındaki yükseliş durdu ve düşüş trendine girdi. Büyük dalgalanmalar yaşamayan altının gram fiyatı 225 lira seviyelerinde. Peki 1 Mart'ta çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu? İşte güncel rakamlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/altin-1_16_9_1551417438.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-dusuyor-iste-guncel-ceyrek-ve-gram-altin-fiyatlari-1-mart-3733772/"]

ABD Başkanı Donald Trump ise Çin ile yapılacak ticaret anlaşmasının yeterince iyi olmaması durumunda bu anlaşmadan vazgeçebileceği konusunda uyarırken, ekonomi danışmanları Çin ile anlaşmazlığı sona erdirmek için anlaşmaya doğru "harika" ilerleme kaydedildiğini belirttiler.

Bankacılar Avrupa'da büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ABD'de faizlerin sabit tutulacağı hatta indirim ihtimalinin değerlendirilmesinin TL'yi cazip kılmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Analistler Türkiye'nin jeopolitik risklerinin azalması, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı duruşu gibi unsurların TL'deki oynaklığı azalttığını belirtiyorlar.

Yabancı yatırımcıların carry olarak bilinen yüksek getirili para birimi bulundurmalarında elde ettikleri faiz geliri nedeniyle TL'ye ilgisi devam ederken, bir diğer taraftan lokaller ise döviz varlıklarını artırma eğilimi göstermeyi sürdürüyorlar.

Bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları yaklaşık beş aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken, 102.9 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye de oldukça yaklaştı.

AA'nın haberine göre; doları körükleyen küresel kıskaç Küresel piyasalar üzerinde etkili olan jeopolitik, ekonomik ve siyasi risk kıskacı, yurt içinde dolar kurunu da körüklüyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün valörde bileşik son işlemlerde yüzde 18.79 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilde ise bileşik faiz dün valörde son işlemlerde yüzde 14.98 seviyesinde gerçekleşti.

REUTERS-AA