Yurt içi piyasalar için iki ana risk kaynağından biri olan İstanbul seçiminin geçen hafta geride kalmasının ardından piyasaların dikkati tekrar ABD-Türkiye ilişkilerinin seyrine ve hafta sonunda Japonya'da yapılan G20 zirvesi kapsamında Erdoğan-Trump görüşmesine odaklanmıştı..

Dolar/TL saat 17.13 itibarıyla 5.6504/5.6537’den işlem gördü. Dolar kurunun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Gerçekleşen görüşmede Trump'ın Türkiye'ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alım kararı konusunda adil davranılmadığını söylemesinin ardından Erdoğan, ABD'nin S-400 nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtti.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları yönünü değiştirdi! İşte çeyrek altın fiyatında son durum" desc="Haftaya düşüşle başlayan altın fiyatları 256,7 lira seviyesinde dengelendi. Cuma günü kapanışta çeyrek altın 424 lira, Cumhuriyet altını 1.736 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise 260,4 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altında son durum ne? İşte 1 Temmuz altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/01/iecrop/altin3_16_9_1561955851.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-yonunu-degistirdi-iste-ceyrek-altin-fiyatinda-son-durum-5207038/"]

Erdoğan, S-400'lerin Temmuz ayının ilk yarısında teslim edileceğini ve Trump'tan hiçbir yaptırım olmayacağını doğrudan duyduğunu söyledi.

Erdoğan ile görüşmesi öncesinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorulduğunda Trump, konunun ele alındığını ancak bunun "iki yönlü bir yol" olduğunu ve iki tarafın da "farklı çözümleri" değerlendirdiğini söyledi.

Erdoğan görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Öyle zannediyorum ki sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız" diyen Erdoğan ayrıca, "Halkbank konusunun kısa sürede çözüleceğini ümit ediyoruz" dedi.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA adı verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek. Ayrıca Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım uygulanabileceği gibi Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarılması da söz konusu olabilir.

HAKAN ATİLLA TAHLİYE OLACAK


Geçen hafta medyada yer alan habere göre ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 19 Temmuz'da tahliye edilecek. Habere göre daha önce tahliye tarihi 25 Temmuz olarak açıklanan Atilla, "iyi hal yasası nedeniyle" erken tahliye edilecek. Buna göre, Atilla, 19 Temmuz'da serbest kalacak.

"POZİTİF BİR GÜN OLACAKTIR"


Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, "Trump'ın açıklamaları oldukça pozitif olsa da işler sadece başkan tarafında bitmiyor, ABD kongresinde hala Türkiye ile ilgili bekleyen bir yaptırım tasarısı var. Dolayısıyla belirsizlik devam ediyor ancak piyasa bu hafta sonundan duymak istediğini aldı. ABD ve Çin arasında ticaret görüşmelerinin tekrar başlayacak olmasının etkisiyle yurtdışında da olumlu bir hava var. Bütün bu unsurlarla bugün TL cinsi varlıklar için pozitif bir gün olacaktır" dedi.

Dolar/TL'de daha önce denenen 5.72 seviyesinin kırılması halinde 5.60'lara doğru çekilme olabileceğini, borsa tarafında da bugün yükselişle açılmasının ardından hafta boyunca iyi performans beklediklerini söyleyen Tözge, "BIST-100'de 97,500 direnç seviyesinin geçilmesiyle 100,000 seviyesine hareket görebiliriz" dedi ve şöyle devam etti:

"ABD tarafından gelecek haberleri izlemeye devam edeceğiz. Seçim riski bitti, ABD konusunda ciddi yol kat edildi, şu an Türkiye için bir felaket senaryosu yok gibi ancak halen belirsizlik var zira her şey Trump'ın elinde değil. Öte yandan Doğu Akdeniz'deki gelişmeler de yeni bir belirsizlik maddesi olmaya aday. Uzun zamandır bir miktar S400 gölgesinde kalan bir tansiyon var."

ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRECEK


Türkiye ikinci sondaj gemisini doğalgaz ve petrol aramak üzere üç ay süreyle Kıbrıs'ın doğu açıklarına gönderirken, kendi kıta sahanlığı ve KKTC'nin ruhsat alanlarında arama çalışmalarını kesintisiz sürdüreceğini açıkladı.

Son yıllarda büyük doğalgaz yataklarının keşfedildiği Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik alanları birbiriyle çelişiyor. Türkiye'nin ikinci bir sondaj gemisini ada açıklarına göndermesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Avrupa Birliği arasındaki gerilimi artırabilir.

Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içinde yer alan Taşkent yakınlarına bugün erken saatlerde füze olduğundan şüphelenilen ancak ne olduğu henüz belirlenemeyen bir cisim düştü.

Tahvil piyasasında seçim öncesi son işlemde %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi Cuma günü spot kapanışta %19.55, valörde son işlemde %19.68 seviyesindeydi.

Seçim öncesi son işlemi %16.43 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ve valörde son işlemde %16.73 seviyesindeydi.

REUTERS