Piyasalar S-400 konusundaki gelişmeler ve ABD ile ilişkilerin yanı sıra Fed'den faiz indirim beklentileri nedeniyle küresel bazda zayıflayan doların seyrini de izliyor. ABD piyasaları bugün 4 Temmuz nedeniyle kapalı olacak.

Dolar/TL saat 17.17 itibarıyla 5.5985/5.6001'den işlem gördü. Dolar kurunun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları sakinledi! İşte gram ve çeyrek altın fiyatları" desc="Altın fiyatlarında dalgalı seyir devam ediyor. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı dün günü yüzde 1,07 artışla 256,2 liradan tamamladı. Gram altın bugüne ise 256,6 lira seviyesinden başladı. Peki çeyrek altın ne kadar? İşte 4 Temmuz güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/04/iecrop/altinlar-1_16_9_1562215713.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-sakin-seyrediyor-ceyrek-altin-ne-kadar-5212894/"]

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, dolar/TL'nin ülke risk priminin gerilemesi ve global dolar fiyatlamasından şekillendiğini söyleyerek, "Bir süre daha TL lehine hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Kurda 5.63-5.59 destek, 5.67 direnç konumunda. Kurda 5.55-5.60 aralığından döviz talebi gelmeye başlayabilir. Dolar/TL'de daha aşağı seviyeleri görmek için önce bireylerin döviz tevdiat hesaplarının seyrini görmek gerek ki henüz o tarafta bozulma açısından bir sinyal henüz görmedik" dedi.

S-400 konusunun piyasanın gündeminde kalacağını söyleyen Gödek, "G20'den çıkan mesajlar şu an için olumlu okunuyor, piyasa sorunun bir şekilde çok bozulmadan çözüleceğini düşünüyor ama kongre ile Trump karşı karşıya geldiğinde ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

Küresel bazda gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu bir hava hakim ancak Temmuz ayı Rusya'dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD'den gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

ABD yönetimi Ankara'nın Rus yapımı S-400 füzelerini teslim alması halinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aksi yönde açıklamalarına rağmen Türkiye'ye yaptırım uygulamayı ve F-35 savaş uçağı programından çıkarmayı planlıyor.

Hafta sonunda G20 zirvesi esnasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Erdoğan, ABD'nin S-400 nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtmişti.

Erdoğan ile kişisel ilişki kuran Trump, bunlara rağmen Türkiye'ye muafiyet tanıyıp, yaptırımları erteleme yetkisine sahip. Ancak Ankara'yı memnun edecek bu adım, Kongre'de Trump'ı destekleyen siyasetçilerin tepkisini çekebilir.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE GİDEBİLİR


TCMB'den faiz indirim beklentisine de değinen Gödek, "Beklentiler dahilinde gelen Haziran enflasyonu düşük seyrin Ekim ayına dek devam edebileceğini düşündürüyor. Bu nedenle TCMB'nin bu ayki PPK toplantısında mevcut koşullar dahilinde en az 75 baz puan indirim yapabileceğini düşünüyoruz. Piyasa faiz indirimlerine hazır, sadece boyutu önemli. TCMB'nin bunu zamana yayarak ve iletişimi doğru kullanarak yapması gerek" dedi.

Ekonomistlere göre, TL'deki satış baskısının da son dönemde yerini değer kazançlarına bırakmasının yanı sıra küresel faizlerde yaşanan düşüş dalgası ile birlikte enflasyondaki gerileme TCMB'nin de bu ay itibarıyla faiz indirimlerine başlamasının önünü açacak.

Ancak bankacılara göre enflasyondaki düşüşün baz etkisi kaynaklı olması %24 seviyesindeki politika faizinde yüksek indirimleri olası kılmıyor.

Tahvil piyasasında seçim öncesi son işlemde %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi G20 öncesi Cuma günü spot kapanışta %19.55, valörde son işlemde %19.68 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ve valörde son işlemde %19.17 seviyesindeydi.

Seçim öncesi son işlemi %16.43 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ve valörde son işlemde %16.73 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta %16.15 seviyesindeydi.

REUTERS