ABD Başkanı Donald Trump dün Türkiye'ye yaptırım konusuna baktıklarını açıklaması ardından yükselen dolar/TL bu sabah 5.75'in altında hareket ederken, piyasada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katıldığı NATO zirvesi ve küresel piyasalar izleniyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

(Detaylı veriler için yukarıdaki ilgili kelimelere tıklayın)

İş Yatırım Kısa Vadeli Stratejiler bölümünden Halil Barışkan, Trump'ın açıklamalarında yeni bir unsur olmaması nedeniyle piyasada sert bir tepki görülmediğini ancak gelecek hafta ABD kongresinde yaptırım konusunun gündeme geleceğini ve yapılacak açıklamaların izleneceğini söyledi.

Macron'un sert tavrı ve yurt dışında oynaklık seviyelerinin artmasıyla dün borsada satış gözlendiğini söyleyen Barışkan, "Yurtdışı piyasalarda da bu sabah biraz toparlanma var dolayısıyla borsada yukarı açılış görürüz. Dolar/TL tarafında ise oynaklık seviyelerinin hala düşük olması sevindirici. Gelecek haftaki PPK toplantısı belirleyici olacaktır. Piyasa şu anda 100-150 baz puan civarında bir indirim bekliyor. Son bir yıllık oynaklığa göre düzletilmiş ortalamalara göre TL'nin sunduğu reel faiz benzer ülkelere çok yakın dolayısıyla daha fazla indirim TL üzerinde baskı yaratacaktır" dedi.


KRİTİK VERİ 12 ARALIK'TA AÇIKLANACAK


Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım'da gıda ve ulaştırma fiyatlarının etkisiyle aylık %0.38 ile beklentilerin altında artış gösterirken, baz etkisinin terse dönmesiyle yıllık enflasyon da %10.56'ya yükseldi.

Böylece Ekim'de ise %8.55 ile Aralık 2016'dan beri en düşük seviyeye gerileyen yıllık enflasyon tekrar çift haneye geldi ancak artış beklentilerin altında oldu.

Veri sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrilirken, 12 Aralık'taki toplantıda yapılacak faiz indirimine yönelik beklentiler 100-200 baz puan aralığında bulunuyor.

Küresel tarafta ise ticaret savaşları konusu piyasalarda baskı yaratıyor. (REUTERS)









(REUTERS)