Küresel hisse senedi piyasaları, ABD'nin Çin'i kur manipülatörü ilan etmesinin zaten kırılgan olan yatırımcı güvenini zedelemesinin ardından kayıplarını artırdı. Yatırımcıların riskten kaçınmaya çalışmasıyla güvenli liman varlıklar değer kazandı.

Diğer yandan dün yuanın 10 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından ABD hükümeti Çin'i kur manipülatörü ilan etti. Çin ise yuanda açığa satışları sınırlamak için Hong Kong piyasasında yuan cinsi tahviller sattığını açıkladı.

Ahlatçı Yatırım notunda global piyasalarda Çin para biriminde artan oynaklığın gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde dalgalanmalara neden olduğu belirtilerek, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5.5530 seviyesinin fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olacağına dikkat çekildi. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5.6500, olası geri çekilmelerde ise 5.5200 seviyelerinin izleneceği belirtildi.



Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalması ve risk primindeki düşüşün TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Buna karşılık küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik gelişmeler de baskı unsuru olarak piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

TCMB dün yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına, aynı zamanda TCMB nezdinde dolar cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uygulanan faiz oranının 100 baz puan indirilerek %1 olarak belirlenmesine karar verdi. TCMB söz konusu değişiklikler ile piyasadan yaklaşık 2.1 milyar dolar likidite çekilmesinin beklendiğini duyurdu.

TCMB ayrıca döviz karşılığı TL swap işlemlerinin, geleneksel ihale (çoklu fiyat) yöntemiyle 1, 3 ve 6 ay vadeli olarak da gerçekleştirilmesine karar verildiğini duyurdu.

REUTERS