TL'de jeopolitik risklerin azalması başta olmak üzere küresel düşük faiz trendinin de desteğiyle bu sabah güne 5.77 seviyesinin hemen altında başladı.

DOLARDA SON DURUM


Dolar/TL bugün saat 17.41 itibarıyla 5.7380-5.7398 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Piyasada ABD ile ilişkilerin seyrinin izlendiğini belirten analistler, dolar/TL'nin 5.75 seviyesinin üzerinde kalıcı olması halinde 5.80'e doğru hareketin başlayabileceğini belirtiyor.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, bu sabahki notunda piyasada kısa vadeli iyimserliğin korunabilmesi adına bir süredir öne çıkan gündem maddesi olan Erdoğan'ın ABD ziyaretinin teyit edilmesinin piyasada belirsizliğin azalmasına katkı sağladığını söyleyerek, "Artık görüşmeye dair beklentiler ve sonrasındaki gelişmelerin yansımaları takip edilecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 328 baz puan civarında şekillenmeye devam ediyor. BIST 100 endeksi dün geçmekte zorlandığı 100,600 direnci üzerinde kapandı, bir sonraki önemli eşiğin 102,000 bölgesi olacağını düşünüyoruz. Dolar/TL 5.72-5.76 bandı arasındaki hareketini korurken, bandın üst kısmına eğilim ve 5.80'e hareketten kaçınmaya devam ediyor. Azalan 'beklenen oynaklık' seviyeleri lirayı pozitif etkilemeye bir süre daha devam edebilir."

Gödek, Hazine'nin 2024 vadeli USD cinsi eurobond ihracına çıkışını zamanlama ve maliyet açısından olumlu olduğunu söyleyerek, "Hesaplamalarımıza göre Kasım-Aralık aylarında merkezi yönetim dış borç ödemesi 2.3 milyar dolar ve ihracın 2-2.5 milyar dolar arası olmasını bekleriz" dedi.

Bu hafta Hazine'nin tahvil ihraçları öne çıktı. Hafta başında Hazine bir yıllık aranın ardından tekrar beş yıllık sabit kuponlu tahvil ihraç ederken, TÜFE'ye endeksli kira sertifikası ihracı da gerçekleştirdi.

IMF: TÜRKİYE 2019'DA %0.2 BÜYÜR


Uluslararası Para Fonu (IMF) dün yayınladığı Avrupa'ya ilişkin bölgesel ekonomik görünüm raporunda, Türkiye'de ekonomideki önceki sorunların iyileşme göstermesiyle, ekonomik büyümenin 2019'da %0.2, 2020'de ise %3 olacağını öngördü.

IMF 2019 için büyüme tahminini %2.5 daralmadan %0.2 büyümeye revize ederken, Türkiye'nin büyüme hızına yönelik yapılan tahmin revizyonunun yılın ilk yarısında beklenenden daha iyi sonuçlar alınmasından kaynaklandığını belirtti.

Raporda "TL'yi destekleyen daha iyi piyasa koşullarından dolayı Türkiye'nin 2019 enflasyon tahmini 1.8 puan aşağı revize edildi; ancak orta vadede enflasyon görünümü oldukça belirsiz, TCMB'nin para politikasının kredibilitesini güçlendirmesi ve enflasyon beklentilerini düşürmesi gerek. Türkiye'de para politikası kredibilitesini güçlendirmek ve enflasyonist baskıları azaltmak için sıkı para politikası uygulanması gerek. Türkiye'de negatif baz etkisi ile enflasyon hızla geriledi ancak hâlâ hedefin üzerinde bulunuyor" denildi.

Raporda ayrıca finansal sektöre duyulan güvenin artması için üçüncü taraflar tarafında kapsamlı bir banka bilanço değerlemesi ve stres testinin yapılıp gerekli önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi. (Haberi yazan Behiye Selin Taner Redaksiyon Birsen Altaylı)

REUTERS