Ekonomistler ve bankacılar Uysal'ın Para politikası Kurulu'ndaki (PPK) para politikasında gevşeme yanlısı üyelerden biri olduğunu belirterek, Erdoğan'ın düşük faiz konusundaki görüşlerine Çetinkaya'dan daha yakın olduğunu belirttiler.

Dolar/TL saat 14.56 itibarıyla 5.7280/5.7307'dan işlem gördü. Dolar kurunun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Ekonomistler görevden alma kararını nasıl yorumladı?" desc="Resmi Gazete’de yayımlanan Atama Kararı’na göre; Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, görevden alındı. Yerine yardımcısı Murat Uysal atandı. Peki ekonomistler Merkez'in bu kararını nasıl yorumladı? İşte cevabı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/06/iecrop/merkez-bankasi-2_16_9_1562410550.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/ekonomistler-gorevden-alma-kararini-nasil-yorumladi-5217228/"]

Geçen hafta iyimser bir seyir ve değer kazancı gözlenen TL, TCMB'nin bağımsızlığı ve öngörülerin üzerinde faiz indirimi yapılabileceğine yönelik endişelerin baskısı altında. Sıkı para politikasının devam edeceği algısının oluşması ve S-400 iyimserliğinin devam etmesi halinde kurda tekrar geri çekilme gözlenebilir.

Çetinkaya hafta sonunda Cumhurbaşkanlığı kararı ile dört yıllık görev süresi dolmadan görevinden alındı. Yerine Haziran 2016'dan bu yana TCMB başkan yardımcısı olan Murat Uysal atandı.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları tekrar yükselişe geçti! Çeyrek altın ne kadar?" desc="Haftanın ilk gününde artışa geçen altın fiyatları 252,20 liradan 258,8 lira seviyesine tırmandı. Peki çeyrek altın ne kadar? İşte 8 Temmuz altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/08/iecrop/altin-fiyatlari-ceyrek-altin-ve-gram-altin-ne-kadar_c28c3d3d-9b40-48e6-abaa-492589ed0ede_16_9_1562561478.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-tekrar-yukselise-gecti-ceyrek-altin-ne-kadar-5218847/"]

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin endişelerin kurda yükselişe neden olduğunu söyleyerek, "25 Temmuz'daki PPK toplantısını 100 baz puan faiz indirimi ile nötr bir şekilde atlatmayı beklerken, Erdoğan’ın son açıklamalarının ardından piyasada biraz daha sert faiz indirimi olabileceği beklentisi hakim olmaya başladı. Şu an bakıldığında dış piyasalar daha fazla indirim olabileceği beklentisini fiyatlıyor. Bunu da kurun Cuma günkü kapanışın hala çok üzerinde olmasından alıyoruz. Diğer taraftan bu hafta S-400’lerin teslim edilmesi bekleniyor. TCMB beklentisinin yanı sıra bir de ABD’den yaptırım gündeme gelirse dolar/TL 6 seviyesi ve üzerine hareket edebilir" dedi.

Uysal’dan durumu yatıştıracak açıklama gelmesi ve sıkı para politikasının devam edebileceği sinyallerinin görülmesi, S-400 konusunda da yaptırım gelmeyeceği beklentilerinin devam etmesi halinde kurun tekrar 5.60 seviyelerine çekilebileceğini belirten Kavak, "Ancak böyle bir hareket şu an için sürpriz görünüyor, geçen haftaki iyimserliğe karşın TL bu hafta negatif tarafta" dedi.

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYABİLİR


G20 sonrası ABD ile ilişkilerin düzeleceği beklentisiyle TL'de gözlenen değer kazancı ve küresel faizlerdeki düşüş eğiliminin yanı sıra yıllık enflasyonda gözlenen sert gerilemeye paralel TCMB'nin bu ay itibariyle faiz indirimlerine başlayacağı tahmin ediliyor.

Ekonomistler enflasyondaki düşüşün baz etkisi kaynaklı olması nedeniyle %24 seviyesindeki faizlerde yüksek indirimi olası görmüyordu ancak Uysal'ın faiz indirimi konusunda "agresif" olabileceği belirtiliyor.

Yapılan atama piyasada TCMB'nin bağımsızlığına yönelik endişeleri de artırdı. Enflasyondaki düşüşe rağmen Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama olasılığı, Erdoğan'ın başkanı görevden alması kaynaklı yatırımcı endişeleri ile birleştiğinde TL'de yeniden bir satış baskısına neden olarak faiz indirimlerini zorlaştırabilir.

HAZİNE İHALELERİ


Hazine Temmuz ayı borçlanma programı çerçevesinde ikisi bugün üçü yarın olmak üzere bu hafta beş ihale gerçekleştirecek.

Hazine bugün 16 Eylül 2020 itfalı 14 ay vadeli kuponsuz tahvili ilk kez, 5 Haziran 2024 itfalı beş yıllık TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek.

Hazine Temmuz'da toplam 21.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 14.5 milyar TL'si piyasadan toplam 19.5 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik Cuma günü son işlemde %18.98 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son işlemde %16.21 seviyesindeydi.

REUTERS