Piyasalar S400 konusu ve ABD ile ilişkilerin seyrini de yakından takip ederken, yurtdışında da yarınki ECB toplantısı ve son Fed faiz toplantısına ilişkin tutanakları da izliyor. Dolar/TL  saat 10:30 itibari ile güne 5.6578/ 5.6593 seviyesinde işlem görüyor. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) dün AKP'nin İstanbul'da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddederken, 21 ilçede 51 sandıkta oyların tekrar sayılmasına karar verdi; Büyükçekmece seçimlerinin iptal edilmesine yönelik taleplere ilişkin kararı ise erteledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün İstanbul'daki seçimin "neredeyse bütününün usulsüz" olduğunu belirterek, "10 milyon seçmenin bulunduğu İstanbul'da kimsenin 13,000-14,000 oy farkla seçimi kazandım havasına girme hakkının olmadığını" söylemişti.

Sekiz gün önce yapılan yerel seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre; CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nın İstanbul belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'dan daha fazla oy aldı.

İstanbul seçimlerinin hala sonuçlanmamış olması piyasada belirsizlik yaratırken, TL üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor.

Dolar/TL'de 5.70 seviyesinin psikolojik sınır olduğunu söyleyen bir bankacı, "Kur 5.65 seviyesinin etrafında yatay seyrediyor. Seçimlere yönelik tartışmalar azaldıkça ve TCMB'nin piyasa fonlaması normalleştikçe dolar/TL'nin de 5.60'lar civarında dengelenmesini bekleyebiliriz" dedi.

TCMB dün bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında TL faizini yüzde 25.5'ten yüzde 24'e düşürürken, iki haftalık aranın ardından haftalık repo ihalelerine yeniden başladı.



İşlemciler TCMB'nin dün itibarıyla ek sıkılaştırma uygulamasından geri döndüğünü ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin beş gün içinde tekrar yüzde 25.5'ten yüzde 24'e gerileyeceğini belirtti.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 25.18'e geriledi.

Analistler TCMB'nin haftalık repo ile fonlamaya geri dönmesini normalleşme açısından olumlu bulsa da belirsizlik ortamının devam etmesi nedeniyle biraz erken buluyor.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, bu sabahki notunda swap işlemlerinde faizin politika seviyesi olan yüzde 24 düzeyinde belirlenmesi ve akabinde repo işlemlerine başlanmasının gelecek dönem için konsensüs halinde olan faiz indirimi beklentilerini canlı tutabilmek ve TCMB aktarım mekanizmasının işlerliği açısından kritik önemde olduğunu söyledi.

Bu adımın 25 Nisan'daki PPK toplantısı öncesinde gelmesini beklediklerini söyleyen Gödek, "TCMB zaten geçen yılın Mayıs ayında sadeleşme açıklamasını yapmıştı. Dolayısıyla çok uzun süre politika faizinin üzerinde fonlama yapması beklenmiyordu. Swap faizlerinin gerilemesi ve kur oynaklığının azalmasıyla bu adımı atmış oldu. İlk işlemlerdeki şaşkınlık-anlama süreci ve yerel seçim sürecine dair tartışmaların ortadan kalkması ile birlikte normalleşmenin belirginleştiğini görebiliriz" dedi.

Bugün IMF'nin açıklayacağı küresel görünüm raporunda aşağı yönlü büyüme revizyonları yapması ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Gödek, revizyonların boyutu ve olası Türkiye değerlendirmesinin fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini belirtti.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Cuma günü ise spot kapanışta son işlemde yüzde 17.26, valörde son işlemde ise yüzde 17.28 seviyesinde olan tahvil faizi dün spot kapanışta yüzde 17.49 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 23.20, valörde son işlemde ise yüzde 21.18 seviyesindeydi. 

REUTERS