ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu telefonla görüşmesinden önce dolar/TL 5.70 seviyesinin hemen altında işlem görüyordu. İlerleyen günlerde Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine operasyon sinyali vermesiyle birlikte dolar/TL'de yükseliş başlamıştı.

Ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin ardından dün 5.8465'e yükselen dolar/TL, öğleden sonra Trump'ın iki ülke ilişkilerini savunan açıklamaları ile geriledi ancak düşüş kalıcı olmadı. Uzmanlara göre dolar/TL bugün başlayan Suriye operasyonunun öncesinden belli olduğu gerekçesiyle Barış Pınarı Harekâtı'na ilk etapta kayda değer bir tepki vermedi.

DOLARDA SON DURUM!


Dolar/TL bugün saat 23:45 itibarıyla 5.8600 seviyesinde işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Jeopolitik gelişmelere oldukça duyarlı olan dolar/TL'de haber akışına bağlı olarak dalgalanmaların sürmesi bekleniyor.

Trump, Suriye'ye operasyon yapma konusunda yeşil ışık yakmış olsa da, planlanan saldırının çok abartılması durumunda Türkiye'yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin üzerinden daha 24 saat geçmeden attığı bir tweet ile Türkiye'nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu söyledi.

Ancak sonrasında yine attığı tweet ile Türkiye'nin zaruri olmayan bir çatışmaya girmesinin ekonomisi ve son derece kırılgan para birimi üzerinde yıkıcı etki yaratacağını söyledi.

Trump ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da ABD'ye gideceğini belirtti.

[old_news_related_template title="Piyasa bu kez Trump'ı ciddiye almadı! Dolarda yükseliş devam eder mi? Uzmanlar ne diyor?" desc="Geçen sene Trump'ın Türkiye'ye yönelik Rahip Brunson sebebiyle attığı tweetler ve ekonomik tehditler çok zor bir yaz geçirmemize neden olmuş, dolar 7 lirayı aşmıştı. Trump dün bu sefer Suriye operasyonu üzerinden Türkiye ekonomisini tehdit etti. Uzmanlar piyasanın bu tehdidi önceki kadar ciddiye almadığı görüşünde. Dolar/TL Trump'ın tehditlerine sınırlı tepki verdi. Uzmanlar piyasada ilerleyen dönemde ABD Türkiye ilişkileri kaynaklı neler olabileceğini ve doların seyrini sozcu.com.tr'ye değerlendirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/08/iecrop/trump-4_16_9_1570523329.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/dolarda-yukselis-devam-eder-mi-uzmanlar-ne-diyor-5376626/"]

TİCARET SAVAŞI ENDİŞELERİ SÜRÜYOR


Global piyasalarda ise küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatan ABD ve Çin arasındaki ticaret ve dış politika anlaşmazlığının kısa sürede çözüleceğine işaret eden herhangi bir ipucu olmamasının getirdiği endişeler hakim durumda.

Sterlin, İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki Brexit görüşmelerinin başarısızlığa uğramak üzere olduğu haberleriyle bir ayın neredeyse en düşük seviyesine indikten sonra bu seviyede kaldı.

Dolar ise dünkü değer artışının ardından ABD-Çin ticaret görüşmelerinden kısa sürede sonuç alınacağı beklentisinin azalmasıyla birlikte geriledikten sonra bu sabah yatay seyretti.

TL'DE DEĞER KAYBI İKİ LİDERİN GÖRÜŞMESİ SONRASI BAŞLADI


Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD Türkiye ilişkilerine yönelik artan endişeler ve askeri hareketlilik TL'yi baskı altında bırakıyor. İki liderin yüz yüze görüşmesi yaklaşık 5 hafta sonra. Piyasa birbiri ile çelişen Trump açıklamalarının ne anlama geldiğini tam olarak fiyatlandırabilmiş de değil. Tüm bunlar TL'deki her iki yönlü sert hareketlerin sürebileceğini gösteriyor" dedi ve ekledi:

"Öte yandan ay sonundaki TCMB'den faiz indirim beklentileri de TL'deki değer kaybı ile birlikte zayıflamış durumda. Bugün iç veri gündemi zayıf, piyasalar Suriye'deki gelişmelere ve siyasilerin söylemlerine odaklı seyre devam edebilir."

Bankacılar dün dolar/TL 5.85'e yaklaştığında bireysel ya da kurumsal müşterilerin kâr amaçlı döviz satışlarının görüldüğünü, bu hareketin kurun yüksek seviyeden sınırlı aşağı hareketini desteklediğini belirtiyorlar. Bankacılar dün kâr amaçlı döviz satışlarının birkaç yüz milyon doları bulduğunu belirttiler.

[old_news_related_template title="Altın fiyatlarında son durum ne? Gram altın ve çeyrek altın fiyatı bugün kaç lira?" desc="Başta yarım ve çeyrek altın olmak üzere altın fiyatlarındaki değişimler yine en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Bu alana yatırım yapacak olan vatandaşlar ''altın ne kadar'' sorusunun yanıtını araştırıyor. Altının gram fiyatı 281 liradan işlem görüyor. İşte altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/09/iecrop/altin-fiyati-2_16_9_1568611015_16_9_1570597370.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlarinda-bugun-iste-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatinda-son-durum-5378503/"]

Kur Eylül ayı başından bu haftaya kadar genel olarak 5.60-5.75 bandında seyretti. Bankacılar bu bandın kırılması için yurt dışı piyasalarda risk iştahında ciddi bir bozulma veya içeride olumsuz bir haber akışı olması gerektiğini belirtiyordu. Artan jeopolitik endişeler yükselişi tetikleyen sebep oldu.