Powell ticaret belirsizlikleri ve zayıf küresel ekonominin ABD ekonomisi görünümü üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini ve Fed'in ABD'de ekonomik büyümeyi sürdürmek için "uygun şekilde" adım atmaya hazır olduğunu belirtti.

Dolar/TL saat 17.20 itibarıyla 5.7164/5.7187’den işlem gördü. Dolar kurunun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları güne sakin başladı! Çeyrek altın ne kadar?" desc="Sakin bir seyir izleyen altın fiyatları 256,4 lira seviyesinde dengelendi. İstanbul Kapalıçarşı'da, dün kapanışta çeyrek altın 417 lira, Cumhuriyet altını 1.708 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise 256,2 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altın ne kadar oldu? İşte 10 Temmuz altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/10/iecrop/altin3_16_9_1562735763.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-gune-sakin-basladi-ceyrek-altin-ne-kadar-2-5222795/"]

Powell'ın Fed'in bu ay son 10 yıllık süreçte ilk kez faiz indirimi yapacağı beklentilerini güçlendiren konuşmasının ardından dolar euro ve yen karşısında günün dip seviyelerini gördü.

Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi yapacağı beklentileri ortadan kalksa da zayıf enflasyon ve Çin ile ticaret savaşının işletmelere yansımasına ilişkin artan endişelerle hala 25 baz puanlık indirim bekleniyor.

Bir bankacı, "Cuma günü ABD'de açıklanan tarımdışı istihdam verisinin ardından Temmuz ayına ilişkin beklentiler bir miktar azalmıştı. Powell'ın son açıklamaları ise Temmuz'da indirimin masada olduğu sinyalini verdi ve TL dahil EM'lerde olumlu bir hava söz konusu. Ancak para politikasına yönelik soru işaretleri nedeniyle geri çekilmeler sınırlı olacak gibi görünüyor. PPK toplantısı yaklaştıkça gerginlik artacaktır" dedi.

Bu çerçevede yeni başkan Murat Uysal'ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen toplantıda para politikasına yönelik vereceği mesajlar yakından izleniyor. 25 Temmuz'da sınırlı yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda yön belirleyici olacak.

Reuters'ın 18 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre Çetinkaya'nın görevden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Murat Uysal'ın TCMB başkanlığına getirilmesinin ardından bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi başkan değişimi öncesine göre 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

TCMB'nin bu ay faiz indirimlerine başlamasını bekleyen katılımcıların sayısı da başkanın değişiminden önceki döneme göre arttı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faizde verilen talimatlara uymayan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'yı görevden almayı uygun gördüklerini belirterek, bundan sonraki süreçte faiz politikalarının nasıl şekillendiğinin de en kısa sürede görüleceğini söyledi.

Erdoğan, bugün gazetelerde yer alan açıklamalarına göre TCMB başkanının bundan önceki kararları nedeniyle "ağır bedeller" ödediklerini, merkez bankasının tamamen revize edemezler ise ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Analistler TL'de değer kazanımı noktasında dolarizasyonun belirleyici olduğunu ancak lokallerin anlamlı bir döviz satışına geçmesi için ekonomiye yönelik algının düzelmesi gerektiğini belirtiyor.

S-400 VE DOĞU AKDENİZ'DEKİ GELİŞMELER TAKİP EDİLİYOR


Öte yandan yurt içinde TCMB ve S-400 konusundaki risklerin devam ediyor oluşu, küresel piyasalardaki olumlu havanın TL'ye yansımasının sınırlı kalmasına neden oluyor. Temmuz ayı Rusya'dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD'den gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

Öte yandan Doğu Akdeniz'deki gelişmeler de TL varlıklar üzerinde baskı unsuru olacak gibi görünüyor.

Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütme planının ciddi endişe kaynağı olduğunu ve ada civarındaki gerilimlerin kabul edilemez bir şekilde tırmandıracağını belirtmişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'nin egemen bir devlet olarak kıta sahanlığı ile ilgili çıkarlarını ne pahasına olursa olsun koruyacak iradeye sahip olduğunu belirterek, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'nin kıta sahanlığı içerisindeki hak iddialarına hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Tahvil piyasasında ise Cuma günü son işlemde %18.98 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemde %19.15 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %19.29 seviyesindeydi.

Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son işlemde %16.21 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son işlemde %16.93, valörde son işlemde %17.01 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.17 seviyesindeydi.

REUTERS