Ekonomik aktivitede yavaşlama ve TL'deki değer kaybının ithalatı pahalı hale getirmesiyle son aylarda fazla veren ya da sınırlı açık veren cari işlemler dengesinin Şubat ayında 850 milyon dolar açık vermesi bekleniyor. Cari işlemler Ocak'tan sonra Şubat'ta da açık verecek olsa da bir önceki yıla kıyasla açıktaki daralma trendi sürüyor. Dolar/TL saat 16.33'de 5.7329/5.7341 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları düşüşte! Gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar?" desc="Güne düşüşle başlayan altın fiyatları 238,5 lira seviyesinden alıcı buluyor. İstanbul Kapalıçarşı'da, dün kapanışta çeyrek altın 389 lira, Cumhuriyet altını 1.595 liradan satılırken 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,04 yükselişle 239 liradan işlem gördü. Peki çeyrek altın ne kadar? İşte 11 Nisan altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/11/iecrop/2211775_620x410_16_9_1554958955.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-dususe-gecti-iste-gram-ve-ceyrek-altin-fiyatlari-4379325/"]

İSTANBUL ANA ENGEL


Hafta başından bu yana dolar/TL 5.60-5.73 aralığında hareket ediyor. Seçimlerin üzerinden 11 gün geçmiş olmasına karşın İstanbul'da hâlâ bir sonuca ulaşılamaması ve seçimin tekrarlanabileceği yönündeki söylemler hali hazırda TL'nin yön belirlemesi önündeki ana engel. Bu nedenle TL gelişmekte olan piyasa para birimlerinde gözlenen pozitif performansa katılamıyor.



Analistler reform paketine piyasa tepkisinin nötr olduğunu, piyasaların önümüzdeki dönemde yapısal reformların uygulanma hızı ve gelecek detayların izleneceğini belirtirken; İstanbul seçimlerinin tekrarlanabileceği endişeleri nedeniyle TL'nin kırılgan kalmaya devam edeceğini, ABD-Türkiye gerginliğinin de endişe kaynağı olacağını belirtiyor.



Yerel seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı'nın İstanbul belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'dan daha fazla oy aldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) son olarak AKP'nin İstanbul'da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddederken, İstanbul'da 21 ilçede 51 sandıkta oyların tekrar sayılmasına karar verdi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, dün yerel seçim sonuçlarının İstanbul açısından berraklaşmadığını belirterek, olağanüstü itiraz yoluna başvuracaklarını söyledi.

YENİ REFORM PAKETİ AÇIKLANDI


Öte yandan Albayrak, 2019 yılı reform programında önceliği kamu bankalarının sermayelendirilmesine ve geri dönmeyen kredi oranı yüksek olan enerji ile inşaat kredilerinin bilanço dışına taşınarak bankaların rahatlatılmasına verdi.

Albayrak kamu bankalarına DİBS ihracı yoluyla 28 milyar lira tutarında sermaye enjeksiyonu yapılacağını söylerken; reformların bazı unsurlarını olumlu olarak niteleyen analistler, bütçe üzerinde yaratabileceği baskının izleneceğini söylediler.

Programı bütçe üzerinde baskı yaratma potansiyeli nedeniyle riskli gören analistler, çok fazla detay içermemesi nedeniyle önümüzdeki dönemde uygulamaların yakından izleneceğini belirttiler.

Albayrak ayrıca finans sektörü, sigortacılık, enflasyon, kamu maliyesi ve bütçe disiplini ana başlıkları altında bu yıl yapılacak bir dizi reformun tanıtımını yaptı. Albayrak atacakları adımların bütçe disiplininden taviz vermeyeceğini belirtti.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 17.43 seviyesinde olan faiz dün spot kapanışta yüzde 17.56 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün ise spot kapanışta yüzde 21.74, valörde son işlemde yüzde 21.25 seviyesindeydi.

REUTERS