Dolar/TL geçen hafta 5.73-5.77 dar bandında hareket etti ancak TL'de Cuma günü ve dün negatif ayrışma yaşandı. Bankacılar satış baskısını TCMB'nin faiz kararının yaklaşmasına, Moody's'ten olumlu bir açıklama gelmemesine ve artan jeopolitik gerginliğe bağladılar.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

(Detaylı veriler için yukarıdaki ilgili kelimelere tıklayın)

Cuma gününü 5.76 civarında tamamlayan dolar/TL, bu sabah 5.8080'e kadar yükseldi.

Bankacılar TL'deki bu hafta en önemli belirleyicinin TCMB'nin faiz kararı olacağını belirtirken, TL'de son iki günde görülen değer kaybında faiz indirim beklentilerinin etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Bir bankacı "Swap piyasasında 200 bp civarında indirim fiyatlanıyor. Bu zaman kadar 1000 bp'lik indirim yapıldı. Enflasyonun seviyesi de dikkat alındığında indirim sürecinin sonuna geliyoruz, dolayısıyla toplantı öncesinde bir miktar TL zayıflığı görmemiz de normal" demişti.

KRİTİK VERİ YARIN AÇIKLANIYOR


TCMB 12 Aralık'ta yılın son PPK toplantısını gerçekleştirecek. Reuters'ın 20 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre TCMB'nin politika faizini 150 baz puanlık indirimle %12.5 seviyesine çekmesi bekleniyor. Para piyasalarında ise indirim fiyatlamaları daha yüksek seviyelere de ulaşıyor.

Bankacılar TL'deki nominal değer kaybının sınırlı, oynaklığın ise kur krizi dönemlerine kıyasla oldukça düşük olduğuna dikkat çekiyor. CDS'lerin de yeni bir haber akışı olmaksızın TL'de yeni bir sert değer kaybına işaret etmediğini de belirten bankacılar ABD ile ilişkiler, S-400, Akdeniz'deki gerginlik risklerinin ise takip edilmeye devam edildiğini belirtiyor. (REUTERS)