Avrupa Komisyonu'nun Brexit anlaşmasında değişiklikler yapılmasını kabul etmesinin ardından küresel piyasalarda dolar değer yitirirken, dolardaki kayıp ise gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik risk iştahını artırdı. Dolar/TL saat 09:15 itibari ile 5.4381/ 5.4426 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

May, Brexit anlaşmasının revize edilmiş halini bugün parlamentoda yeniden oylamaya sunacak.

Anlaşma tekrar reddedilirse, milletvekilleri Çarşamba günü, 29 Mart'ta anlaşma yapmadan ayrılmayı oylayacaklar ve bunu da reddederlerse Perşembe günü Brexit'i ertelemeyi oylayacaklar.

PARLAMENTO GÖRÜŞMELERİ İZLENECEK


Bankacılar iç piyasadaki takip edilecek veri gündemi bulunmadığına dikkat çekerken Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin tasarının yarınki oylaması öncesi parlamentodaki görüşmelerin izleneceğini söylediler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel piyasalar bugün Brexit'e odaklanmış durumda. Haber akışı doları zayıflatıyor. Bunun yanı sıra Avrupa Parlamentosu'ndan gelebilecek Türkiye yorumlarını da takip ediyor olacağız. Geçen haftaki sert satış baskısı ardından TL'ye yönelik satış baskısının bu hafta bir miktar azaldığını görüyoruz" dedi ve ekledi:

"ABD Türkiye ilişkileri seçim öncesi önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Yatırımcıların seçim sonuçlarını görmeyi beklemeye geçtiğini görüyoruz. Lokal yatırımcıların ise bu dönemde döviz talebine devam etmeleri küresel riskten kaçış anında TL'yi daha yoğun bir baskı altında bırakıyor."



İç piyasada takip edilecek veri gündemi bulunmazken dış piyasalarda ise İngiltere GSYH ve sanayi üretimi verileri ABD'de ise Şubat ayı TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri izlenecek.

Dolar/TL Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler başta olmak üzere geçen hafta 5.35'li seviyelerden sert yükselişle Cuma günü 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test etmişti.

Ancak bu sert yükseliş ardından beklentilerden kötü gelen ABD verilerinin desteğiyle kur haftayı 5.45 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL dün ise sınırlı bir iyimserlikle günü 5.44 civarında tamamladı.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

S-400 YENİ BRUNSON KRİZİ OLACAK MI?


Türk-Amerikan ilişkilerinde sorunlu bir yılı geride bırakan Ankara ve Washington, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD'nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller göndermesi ile yeniden gergin bir dönemece girdi.

ABD'nin savunma yaptırımlarını hayata geçirmesi durumunda Türkiye savunma/taarruz kapasitesinin zarar görmesi riskiyle karşılaşabileceği gibi Brunson krizinde olduğu gibi bu adımın piyasalar üzerindeki psikolojik etkisi de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle süreç piyasalarda yakından takip ediliyor.

Öte yandan gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik sene başındaki risk iştahı son haftalarda terse döndü. Bu riskten kaçış döneminde lokaller ise döviz birikimlerini artırmayı tercih ediyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları: Çeyrek altın ve gram altında son durum ne?" desc="Altın yatırımcıları, altın fiyatlarındaki her hareketi dikkatle izliyor. Bugün de 'Altın fiyatları ne kadar?' sorusu ekonomi piyasasında en çok araştırılan konuların başında geliyor. Altının gram fiyatı bugüne düşüşle başlayarak 226,43 liradan alıcı buluyor. Peki, çeyrek altın ne kadar? İşte, 12 Mart Salı güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/altin-2-iha_16_9_1528092744-2_16_9_1533528185_16_9_1552366889.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-ceyrek-altin-ve-gram-altinda-son-durum-ne-3874730/"]

Bankacılara göre bu trend, yabancıların TL'ye ilgisinin arttığı bir dönemde sadece TL'deki değer kazancını sınırlarken küresel riskten kaçış döneminde ise hem yerlilerin hem de yabancıların aynı anda döviz talep etmesi nedeniyle TL'de değer kaybının daha belirgin hissedilmesine neden oluyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.67 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 15.49 valörde son işlem yüzde 15.43 oldu.

REUTERS