Piyasalarda ABD-Çin ticaret savaşları da takip edilirken bankacılar bu haftanın ardından beklenmedik gelişme olmaması halinde yeni pozisyon alma istekliliğinin oldukça azalabileceğini öngörüyorlar. Bu da, geçmiş yıllarda yıl sonlarında örneği bir çok kez görüldüğü üzere yeni yıla kadar piyasalarda dar bantta hacimsiz işlemler olabileceği anlamına geliyor.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="1"][/doviz_borsa_template]

(Detaylı veriler için yukarıdaki ilgili kelimelere tıklayın)

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini yüzde 1.5-1.75 aralığında tutarken, yakın dönemde borçlanma maliyetlerinin değişmeyeceğinin sinyalini verdi. Fed'in kararı piyasalarda yön belirleyici olmadı.



Fed politika faizinin sabit tutulması kararı oybirliğiyle alınırken; Fed'in yeni ekonomik projeksiyonları, 17 politika yapıcıdan 13'ünün en az 2021'e kadar faiz oranlarında bir değişim öngörmediğine işaret etti.

Hacimlerin, yıl sonunun yaklaşmasıyla azalmaya başladığı piyasalarda İngiltere seçimleri ile ECB faiz kararı da yakından izleniyor.

Piyasalarda ABD-Çin ticaret savaşları da takip edilirken, bankacılar bu haftanın ardından beklenmedik gelişme olmaması halinde yeni pozisyon alma istekliliğinin oldukça azalabileceğini öngörüyorlar. Bu da, geçmiş yıllarda yıl sonlarında örneği birçok kez görüldüğü üzere yeni yıla kadar piyasalarda dar bantta hacimsiz işlemler olabileceği anlamına geliyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal göreve gelmesinin ardından dört aydan kısa bir sürede üç toplantıda politika faizini 10 puan indirimle %14'e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi.

TCMB ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyalini de verdi. Piyasada faiz indirimlerinin devamı beklenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önümüzdeki yıl faizlerin tek haneye ineceğini söylüyor.

Üst düzey bir bankacı, "TCMB'nin bugün vereceği faiz kararı önemli ancak bunun yanında PPK metninde 2020'ye yönelik verebileceği mesajlar da en az faiz indirim miktarı kadar önemli olacaktır" dedi. Bankacı, TCMB'nin siyasilerin düşük faiz istekliliği nedeniyle faiz indirimlerinin bittiği mesajını yine açık açık vermesinin beklemediğini de belirtti.

Bankacı, TCMB'nin faiz indirimlerinde sona yaklaşıldığı mesajı vermek için kullandığı "Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir" söyleminin PPK'da nasıl değiştirileceğinin önümüzdeki dönem para politikasının seyri için yakından izleneceğine de dikkat çekti. (REUTERS)