Dolar/TL ABD'de zayıf perakende satışlar verisinin dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne ilişkin yeni şüpheler uyandırmasıyla dalgalanırken; yoğun veri gündemi, küresel gelişmeler ve piyasa kapanışı ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors's açıklamaları bekleniyor.

Dolar/TL dün Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün dönemsel şartlar dikkate alınarak finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabileceği söylemi sonrası yönünü yukarı çevirmiş ve 29 Ocak'tan beri en yüksek olan 5.3240'ı test etmişti.

Ardından ise ABD verilerinin ABD'de yeni faiz artışlarını desteklemez nitelikte olmasıyla kur tekrar yönünü aşağı çevirerek 5.30'lu seviyelere yakın günü tamamlamıştı.

Ancak ABD verilerinin dolardaki değer kazancını sınırlaması gelişmekte olan ülke para birimlerine pozitif yansısa da aynı anda küresel büyüme endişelerinin de tetiklenmesi dalgalanmaları da beraberinde getiriyor.

Dolar/TL bu sabah ise saat 0903'te 5.2870/5.2900 seviyesinde güne başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 5.6262/5.6300, euro/TL 5.9653/5.9710 seviyesindeydi.



Beyaz Saray'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvara gerekli finansmanı sağlayabilmek için ulusal çapta acil durum ilan edeceğini söylemesi de piyasaların düşüş kaydetmesine neden oldu.

Trump yönetiminin üst düzey iki müzakerecisi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bugün Beijing'de yapılacak görüşme öncesinde piyasalarda bekle ve gör havası hakim.

Küresel piyasalarda dolar ABD'de zayıf gelen perakende satış verisinin Fed'in bu yıl faiz artırmayacağı beklentilerini güçlendirmesiyle yen karşısında hafif gerilerken, piyasa ABD ve Çin ticaret görüşmelerinde yaşanacak gelişmeleri bekliyor.

Bankacılar Güney Afrika'nın elektrik ihtiyacının yüzde 90'ını üreten Eskom'a ilişkin endişelerin ülke para birimi randı ve gelişmekte olan ülke para birimleri genelini baskı altında bıraktığına da dikkat çekiyorlar.

İç veri gündeminde bugün Kasım dönemine ilişkin işgücü istatistikleri, Ocak dönemi bütçe gerçekleşmeleri takip edilecek. Dış piyasalarda ise ABD New York Fed imalat endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Piyasa kapanışının ardından ise S&P kredi notu güncellemesinde yapacağı açıklamalar takip edilecek.

TCMB'DEN LİKİDİTE ADIMLARI BEKLENİYOR

Çetinkaya, dün dönemsel şartlar dikkate alınarak finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabileceğini, bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmadığını söyledi.

Anadolu Ajansı ile yaptığı söyleşide Çetinkaya, finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesinin para politikası etkinliği açısından çok önemli olduğunu, mevcut şartlarda TCMB'nin güçlü fiyat istikrarı odağının öngörülebilirliği artırarak finansal istikrarı desteklediğini değerlendirdiklerini söyledi.

İşlemciler TCMB'nin sıkı duruş söylemlerine karşın, likidite politikalarında olası gevşeme adımlarının bundan sonra daha yakından takip edileceğini belirttiler.

Çetinkaya açıklamasında hangi adımların atılabileceğine ilişkin sinyal vermedi ancak geçmişte yapılan adımlarda örnek verirken "TCMB ihtiyaç duyulduğunda likidite ve zorunlu karşılık araçlarını kullanmakta" ifadesini kullandı.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz dün yaklaşık 20 baz puan yükseldi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.01, valörde son işlem yüzde 15.04 oldu. Gösterge 2 yıllık tahvilde bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.45 valörde son işlem yüzde 18.53 oldu.

REUTERS