İstanbul'da seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin halen devam etmesi, Rusya'dan alınan S-400 füzelerinin Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginlik yaratıyor olması ve açıklanan reform paketinin detaylarına ilişkin soru işaretleri TL'de satış baskısı ve benzer para birimlerinden negatif ayrışma yaratıyor. Dolar/TL saat 15.40 itibarıyla 5.8234/5.8250 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

[old_news_related_template title="Altında artış devam ediyor! İşte gram altın ve çeyrek altın fiyatlarında son durum" desc="Altın fiyatları yeni güne yükselişle başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da, dün kapanışta çeyrek altın 391 lira, Cumhuriyet altını 1.601 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise cuma günkü kapanışa göre yüzde 0,12 düşüşle 239,90 liradan işlem gördü. Gram altın bugün ise 240 lira seviyesinde dengelendi. Peki çeyrek altında son durum ne? İşte 16 Nisan altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/16/iecrop/altin3_16_9_1555391187.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altinda-artis-devam-ediyor-iste-gram-altin-ve-ceyrek-altin-fiyatlarinda-son-durum-4439294/"]

TL dün küresel piyasalardaki genel olarak iyimser havadan yararlanamadı. TL dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybederken benzer para birimleri genelinde ise anlamlı bir değişim yaşanmadı.

TL Cuma günü görülen en yüksek seviye itibarıyla dolar karşısında bir haftalık değer kaybı yaklaşık yüzde 3.5, seçimden bu yana kayıplar yüzde 4.6, yılbaşından bu yana ise yüzde 9.1 oldu. Bu verilere göre TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden açık ara daha çok değer kaybetti.

Küresel piyasalarda Wall Street'in ABD'de beklentilerin altında gelen banka bilançoların etkisiyle düşüş kaydetmesiyle Asya borsaları dokuz ayın zirve seviyesinin altında seyrediyor ancak küresel ekonominin daha sert gerilemeden kaçınabileceğine dair işaretler kayıplarını sınırlamasına destek oldu.



Bankacılar piyasadaki tedirginliğin ana nedeninin seçimler olduğunu belirterek İstanbul seçimlerinin Haziran'da tekrar edilme olasılığının ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliğin kalkması konusunda "iki kayıp ay daha" anlamına geldiğini belirtiyorlar.

Yerel seçimlerin üzerinden iki haftadan uzun bir süre geçmesine rağmen İstanbul'da oy sayımı hâlâ devam ediyor.

ANALİSTLER: TL'NİN DEĞERLENMESİNİ SAĞLAYACAK HERHANGİ BİR UNSUR YOK


İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bu gelişmelere son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB'nin net rezervlerindeki gerileme de eklendi. Analistler son dönemde TL'nin değer kazanmasını sağlayacak herhangi bir unsurun olmadığını belirtiyor.

Piyasada dikkat çeken bir diğer gelişme ise TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin bankanın ek sıkılaştırma benzeri bir uygulamaya gitmemesine rağmen dün yüzde 24.36 seviyesine yükselmesi oldu.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.15 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin ortlama bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 22.21 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 22.32, valörde son işlem yüzde 21.95 oldu.

REUTERS